Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Jan Smale 17 februari 2023

Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase

Een paar jaar geleden was het nog een betegeld schoolplein, maar nu ligt er achter de voorgevel van Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 33 een groene binnentuin, klaar voor klimaatverandering. In de voormalige Borgmanschool in de Groningse Hortusbuurt vind je tegenwoordig vereniging van eigenaren (vve) LAIV: vijf appartementen verdeeld over twee losse gebouwen, met voor de negen 55-plussers die hier wonen veel gezamenlijke voorzieningen. De laatste grote klus binnen de ingrijpende verbouwing van dit negentiende-eeuwse schoolcomplex was de gezamenlijke tuin. Door de grootte van het project kregen de bewoners de maximale subsidie voor klimaatadaptie: 5.000 euro.

“Dit voormalige schoolplein is ongeveer 600 vierkante meter groot”, vertelt bewoonster Erna Ponds terwijl ze vanuit de collectieve ruimte in de vleugel aan de straatkant de binnentuin inloopt. “De tuin is nog wat groter geworden doordat we later toegevoegde gebouwtjes tussen de twee losse vleugels gesloopt hebben. De mooie linde hebben we natuurlijk wel laten staan. Die boom is 100 jaar oud, het is de koning van het plein.”

Plantenvakken van oude stoeptegels
“We wilden een duurzame en op klimaatverandering aangepaste tuin”, vertelt Erna. “De tuin moest ook hittestressbestendig zijn en bijdragen aan de biodiversiteit. Het gebouw hebben we van de gemeente gekocht, en voor de tuin heb ik hen ook weer benaderd. Via de gemeente kwamen we uit bij hovenier Donker Groen. Een landschapsarchitect heeft het plan ontworpen, maar we hadden al wel een aantal ideeën. Naar elk huis moest een paadje lopen en we wilden ook allemaal een privéterras. In het midden van de tuin hebben we struiken, plantenvakken en bomen laten aanbrengen. De oude stoeptegels van het schoolplein zijn gebruikt om de plantenvakken mee te maken”, zegt Erna. “En voor de paden hebben we oude gele steentjes uit de binnenstad gebruikt”, vertelt Erna’s broer en buurman Laurens, die erbij is komen staan.

De zomerse binnentuin in bloei.

“De planten doen het heel erg goed”, vertelt Erna. “Het zijn allemaal bloeiende planten waardoor we in de zomer ongelooflijk veel insecten hebben. Het zoemt hier dan echt van de hommels. We proberen ook zo veel mogelijk regenwater op te vangen. Onder de linde liggen daarom geen tegels, maar zogenaamde ‘halfverharding’ die regen doorlaat.”

Hemelwater stroomt naar vijver en wadi
“En het hemelwater dat valt op het dak van het achterste deel van ons complex wordt opgevangen en stroomt niet naar het riool maar naar de vijver”, vertelt Laurens. “Als het hard regent, loopt het water in de vijver via een aantal pijpjes naar de wadi die ervoor ligt. Dat is een van de maatregelen waarvoor we subsidie hebben gekregen. Voor het vervangen van de tegels door groen hebben we ook een bijdrage gekregen”, zegt Laurens.

De vijver met daarvoor de wadi in de binnentuin.

“De vijver en de wadi dragen eraan bij dat de temperatuur hier in de zomer wat minder snel oploopt. Mede daarom ook hebben we de tuingevels van de twee vleugels wit geverfd”, vertelt Laurens. Helemaal klaar met klussen zijn de leden van LAIV nog niet. “We gaan nog een overkapping maken voor fietsen en tuinspullen, met een sedumdak erop”, vertelt Erna. Het woongenot heeft er gelukkig niet onder te lijden. “Dit is een geweldige plek. Midden in de stad, maar toch heel stil”, vindt Erna.

Wil je ook klimaatsubsidie? Kijk dan op deze pagina.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.” 7 november 2022 Creatief met etensresten: weggooien is zonde