Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe verduurzaam ik een monument?

Voor het verduurzamen van een monument gelden regels. Hierdoor zijn dubbel glas en zonnepanelen niet altijd mogelijk. Toch is energiezuinig wonen mogelijk met deze 7 stappen.

Stappenplan

 • Stap 1

  Kijk in welk type pand jij woont

  Is jouw pand een monument, een beeld bepalend pand of een beschermd stadsgezicht? Dat maakt namelijk uit voor je verduurzamingsplan. Zo hebben monumenten strengere eisen dan beschermde stadsgezichten en karakteristieke panden. Welk pand jij hebt en vind je hier.

  Zijn zonnepanelen bij jou niet mogelijk? Kijk dan of er een initiatief in de buurt is die groene energie levert en waar je bij kunt aansluiten. Of sluit een groen energiecontract af.

 • Stap 2

  Bepaal jouw wensen, die zijn belangrijk

  Waarom wil jij verduurzamen? Vind je het bijvoorbeeld te tochtig. Heb je het gevoel dat je voor de straat stookt? Wil je geld besparen? Of ga je voor aardgasvrij? Jouw wensen zijn belangrijk voor je verduurzamingsplan. Laat je inspireren door de verduurzaming van het Sint Anthony Gasthuis.

  Tip! Komen er grote onderhoudswerkzaamheden aan? Kijk dan of deze eventueel gecombineerd kunnen worden met uw verduurzamingsplannen.

 • Stap 3

  Met weinig al veel besparen

  Simpele dingen leiden al snel tot grote resultaten. De drie grootste én gratis energiebespaarders zijn:

  • De kachel omlaag draaien
  • Niet alle ruimtes verwarmen waar je bent
  • Een gratis energiecoach inhuren die je helpt met meer tips.

  Kijk op www.zosimpelalswat.nl voor meer (bijna) gratis tips.

 • Stap 4

  Laat je door een energieadviseur adviseren

  Een energieadviseur brengt jouw monument in kaart en helpt je met het plan dat past bij jouw wensen en budget. Met dit plan weet de aannemer wat er moet gebeuren. Hier vind je een overzicht van gecertificeerde specialisten

  Goed bezig! Je bent al over de helft van je stappenplan. Nog 3 stappen te gaan!

 • Stap 5

  Vergunningen check

  Check bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je plannen. Heb je deze nodig? Dan is ons advies om een bouwkundig adviseur en/of architect met kennis van monumenten te vragen.

 • Stap 6

  Subsidies

  Bekijk of je een subsidie of andere financieringen kunt krijgen.

  Heb je een gemeentelijk monumentaal bedrijfspand, dan kom je in 2024 in aanmerking voor een verduurzamingssubsidie van de gemeente Groningen.

  Let op! Woon je in het aardbevingsgebied? Dan gelden er mogelijk andere subsidies.

 • Stap 7

  Vind een goede aannemer

  Vind een goede aannemer die je helpt met de werkzaamheden. Via:
  - Restauratiefonds
  - Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
  - Vakgroep restauratie

Gefeliciteerd! Je hebt nu een duurzaam monument. Meer informatie over het verduurzamen van je monument lees je in de digitale informatiegids voor monumenteigenaren hieronder.

Monumentengids
20 mei 2022 Douwe over de verduurzaming van het Sint Anthony Gasthuis in Stad

Deel jouw ervaring met ons en help anderen

Heb jij onlangs je monument (deels) verduurzaamd en vind jij het leuk om anderen jouw tips mee te geven? Of ben jij NU bezig en vind je het leuk dat we je volgen om zo mede-monumenters te inspireren? Stuur ons een e-mail via info@duurzaamgroningen.nl met jouw verhaal en wij nemen contact met je op.

Stuur ons een e-mail