Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Subsidies en leningen voor inwoners

Hier vind je een overzicht van veelgebruikte subsidies en leningen voor particuliere woningeigenaren, Verenigingen van Eigenaren en eigenaren maatschappelijk vastgoed.

Isolatieaanpak woningeigenaren (maatregel 29 van Nij Begun)

Woon je in de provincie Groningen of in Noord-Drenthe (gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo) en heb je na 25 april 2023 je huis geïsoleerd of ben je dat van plan? Dan hebben we heel goed nieuws voor jou! Je krijgt hiervoor namelijk, met terugwerkende kracht, extra subsidie. Alle noodzakelijke isolatiemaatregelen tot de standaard voor woningisolatie vallen onder de regeling.

Lees hier meer

Particulieren: ISDE-subsidie

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf? Dan kun je gebruiken maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). De subsidie is te gebruiken voor het toepassen van de volgende maatregelen:

Isolatie

 • Vloer- of bodemisolatie
 • Dak- of zolderisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Isolerend glas

Laat je meer dan één isolatiemaatregel installeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Vraag hiervoor subsidie aan binnen 24 maanden nadat je de eerste maatregel uitvoert.

Warmtebronnen

 • Warmtepompen
 • Zonneboilers
 • Aansluiting op warmtenet

Koop je na 1 januari 2024 een warmtepomp? Dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label.

Elektrische kookvoorziening

 • Voor woningen aangesloten op een warmtenet waarbij de aardgasmeter verwijderd is op of na 2 april 2022.
 • Het gaat om een nieuwe elektrische kookvoorziening (met factuur of betaalbewijs), gekocht op of na 2 april 2022. Voor tweedehands of gebruikte apparatuur krijg je geen subsidie.
 • Je hebt niet eerder ISDE-subsidie aangevraagd of gekregen voor aansluiting op een warmtenet

De hierboven genoemde toelichting en/of voorwaarden zijn niet volledig. Check daarom altijd de website van het rvo.

Lees meer op rvo.nl

Particulieren: Energiebespaarlening (Nationaal Warmtefonds)

Het Nationaal Warmtefonds biedt een Energiebespaarlening aan voor woningen van particulieren eigenaar-bewoners. Het leenbedrag is minimaal € 1.000,00 en er zijn geen afsluitkosten. Het Warmtefonds heeft een renteloze energiebespaarlening voor inkomens tot € 60.000 en oplossingen voor huiseigenaren zonder leenruimte.

Lees meer op warmtefonds.nl

Particulieren: Verduurzamingsleningen (gemeente Groningen en SVn)

De gemeente wil een eerlijke energietransitie waarin iedereen mee kan doen. Daarom stelt de gemeente 3 verduurzamingsleningen beschikbaar voor particuliere eigenaar-bewoners die niet of niet volledig in aanmerking komen voor financiering vanuit het Nationaal Warmtefonds. De leningen worden aangeboden in samenwerking met SVn en hebben verschillende voorwaarden. Zo is er een maatwerklening die naar draagkracht wordt terugbetaald als je niet in aanmerking komt voor de andere twee leningen: stimulerings- en verzilverlening.

Lees meer op gemeente.groningen.nl

Particulieren en bedrijven: Subsidie klimaat (Gemeente Groningen)

Samen met bewoners en bedrijven willen we onze gemeente beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom stellen we subsidie beschikbaar voor het aanbrengen van meer groen en voor de opvang van regenwater.

Lees meer op gemeente.groningen.nl

Bewoners aardbevingsgebied: Subsidie Verduurzamen en Verbeteren Groningen

Eigenaren van woningen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied kunnen een subsidie krijgen om hun gebouw te verduurzamen en te verbeteren. Voor woningen die op 6-11-2020 opgenomen waren in het Versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen:

 • Subsidie voor verduurzaming woning tot € 7.000
 • Subsidie voor verbetering en verduurzaming woning tot € 17.000

Kom ik in aanmerking?
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding? Bekijk dan het schema "Heb ik recht op een vergoeding" via de NCG.

Lees meer op nationaalcoordinatorgroningen.nl

VvE: SVVE subsidie

Deze subsidieregeling is voor (gemengde) VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. De subsidie is bedoeld voor VvE’s die van plan zijn om hun gebouw te verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027 is het totale budget voor deze VvE subsidies € 47,8 miljoen.

De SVVE bestaat uit drie onderdelen:

 • Subsidie voor verduurzamingsonderzoek en – advies
 • Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen
  Let op: vraag deze subsidie aan voordat u de maatregelen uitvoert.
 • Subsidie voor oplaadpuntenadvies en basislaadinfrastructuur
Lees meer op rvo.nl

VvE: SVVE energieadvies

Per gebouw, of groep gebouwen, kan de VvE voor verschillende onderzoeken en adviezen tegelijkertijd subsidie aanvragen. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het aantal woningen waar het gebouw of de groep gebouwen uit bestaat.

Lees meer op rvo.nl

VvE: SVVE verduurzamingsmaatregelen

De onderstaande isolatiemaatregelen komen voor subsidie in aanmerking:

 • spouwmuurisolatie
 • gevelisolatie: zowel binnen- als buitenmuur van de bestaande gevel
 • dak- of zoldervloerisolatie
 • vloer- of bodemisolatie
 • hoogrendementsglas (HR-glas): Dit kan mogelijk in combinatie met isolerende kozijnpanelen of isolerende deuren.

In combinatie met het aanvragen van isolatiemaatregelen komen onderstaande aanvullende energiebesparende maatregelen ook voor subsidie in aanmerking:

 • energiezuinig ventilatiesysteem
 • het dynamisch waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem
 • 2 varianten energiedisplays
 • 2 varianten slimme thermostaten

Er kan ook subsidie gekregen worden voor een Zeer energiezuinig pakket (ZEP). Dit is mogelijk wanneer het maximum aan energiebesparende maatregelen in gebouw(en) wordt genomen. ZEP is een samenhangend pakket aan energiebesparende maatregelen.

Lees meer op rvo.nl

VvE: SVVE oplaadpuntenadvies

De subsidie is er voor Verenigingen van Eigenaars (VvE's), woonverenigingen en wooncoöperaties met een eigen parkeergelegenheid.
Een oplaadpuntenadvies is een advies van een bij de Kamer van Koophandel (KVK) ingeschreven deskundig adviseur. In het advies staat hoe u als VvE op een toekomstbestendige manier oplaadpunten op de eigen parkeergelegenheid realiseert. Als VvE legt u basislaadinfrastructuur aan, zodat de bewoners oplaadpunten kunnen plaatsen. De voorzieningen in deze infrastructuur maken het mogelijk om elektrische voertuigen veilig en slim te laden. Met deze subsidie krijgt u als VvE een deel van de kosten voor de basislaadinfrastructuur terug. U krijgt geen subsidie voor de oplaadpunten zelf.

Lees meer op rvo.nl

VvE: SAH - Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen

De SAH kan worden aangevraagd door een gemengde VvE of door een verhuurder van één of meerdere huurwoningen. Gemengde VvE’s zijn Verenigingen van Eigenaars waar een deel van de eigenaren zelf in de woning woont (eigenaar-bewoners) en een deel de woning verhuurt. Met verhuurders bedoelen wij hier:

 • woningcorporaties
 • institutionele beleggers
 • zakelijke verhuurders
 • particuliere verhuurders

Met de SAH wordt er subsidie gegeven voor bestaande woningen die binnen 5 jaar van het aardgas afgaan. Deze woningen zijn, of worden, op een warmtenet aangesloten.

Lees meer op rvo.nl

VvE: Leningen

Het Nationaal Warmtefonds biedt voor de verduurzaming van VvE’s een Energiebespaarlening met lage rente. Via de VvE Quickscan kun je nagaan of jouw VvE voor een VvE Energiebespaarlening in aanmerking komt.

Lees meer op warmtefonds.nl

Eigenaren maatschappelijk vastgoed: Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of hou je je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen.

Nieuwe aanvraagronde
Op 3 juni 2024 zal deze subsidie opnieuw open gaan voor aanvragen (tot en met donderdag 31 oktober). Er is dan bijna 285 miljoen subsidie beschikbaar.

Lees meer op rvo.nl

Op de website van de gemeente vind je meer subsidies

Klik op de link hieronder om deze te bekijken.

Lees meer op gemeente.groningen.nl