Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Subsidies en leningen voor bewoners

Hier vind je een overzicht van alle subsidies en leningen

Particulieren: ISDE-subsidie

Ben je eigenaar van een koopwoning en is deze woning je hoofdverblijf? Dan kun je gebruiken maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). De subsidie is te gebruiken voor het toepassen van de volgende maatregelen:

Isolatie

 • Vloer- of bodemisolatie
 • Dak- of zolderisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Isolerend glas

Warmtebronnen

 • Warmtepompen
 • Zonneboilers
 • Aansluiting op warmtenet

Elektrische kookvoorziening

 • Voor woningen aangesloten op een warmtenet
 • Het gaat om een nieuwe elektrische kookvoorziening (met factuur of betaalbewijs), aangeschaft op of na 2 april 2022, binnen 24 maanden na verwijdering van uw aardgasmeter (welke verwijderd is op of na 2 april 2022)
 • Je hebt niet eerder ISDE-subsidie aangevraagd of gekregen voor aansluiting op een warmtenet

Neem je 1 maatregel, dan ontvang je ongeveer 15% subsidie. Dit is nieuw. Deze aanvraag kunt je vanaf 1 januari 2023 indienen. Let op! Er is een afgesproken maximale prijs voor de maatregelen, het hoeft dus niet zo te zijn dat je 15% van je factuur terug krijgt.

Neem je 2 maatregelen dan ontvang je 30% korting. Let op! Er is een afgesproken maximale prijs voor de maatregelen, het hoeft dus niet zo te zijn dat je 30% van je factuur terug krijgt.

rvo.nl

Particulieren: Leningen

Het Nationaal Warmtefonds biedt voor de verduurzaming van woningen van particulieren een Energiebespaarlening met lage rente.
Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 65.000 lenen. Er is geen bovengrens qua leeftijd: aanvragen ook mogelijk voor 75+'ers.

warmtefonds.nl

Particulieren en bedrijven: Subsidie klimaat gemeente Groningen

Samen met bewoners en bedrijven willen we onze gemeente beter beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom stellen we subsidie beschikbaar voor het aanbrengen van meer groen en voor de opvang van regenwater.

gemeente.groningen.nl

Bewoners aardbevingsgebied: Subsidie Verduurzamen en Verbeteren Groningen

Eigenaren van woningen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied kunnen een subsidie krijgen om hun gebouw te verduurzamen en te verbeteren. Voor woningen die op 6-11-2020 opgenomen waren in het Versterkingsprogramma van de Nationaal Coördinator Groningen:

 • Subsidie voor verduurzaming woning tot € 7.000
 • Subsidie voor verbetering en verduurzaming woning tot € 17.000

Kom ik in aanmerking?
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een vergoeding? Bekijk dan het schema "Heb ik recht op een vergoeding" via de NCG.

nationaalcoordinatorgroningen.nl

VVE: ISDE subsidie

VVE`s kunnen vanuit de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en een centrale aansluiting op het warmtenet. VVE`s kunnen als zakelijke gebruiker ook subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines.

rvo.nl

VVE: SEEH subsidie

Met de regeling energiebesparing eigen woning kunnen VvE’s subsidie krijgen voor het isoleren van het dak, de buitenmuren, spouwmuur, vloer en glas. Voorwaarde is dat de VvE ten minste 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren.
VvE’s kunnen ook subsidie krijgen voor een energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

rvo.nl

VVE: Leningen

Het Nationaal Warmtefonds biedt voor de verduurzaming van VvE’s een Energiebespaarlening met lage rente.

warmtefonds.nl

Alle subsidies op één plek

Onze partner het Regionaal Energieloket heeft een overzicht van alle subsidies. Neem een kijkje op hun website voor meer informatie.

regionaalenergieloket.nl

Eigenaren maatschappelijk vastgoed: Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd je je daarmee bezig? Denk aan scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten. Bekijk dan zeker even de nieuwe Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA).

30% tot 50% subsidie
De subsidieaantallen variëren van 30% tot 50% van de projectkosten.

Voorwaarden en aanmelden
De subsidie gaat open op 3 oktober om 09:00 uur, vanaf dan kun je een aanvraag doen. Tip! Bereid alvast je aanvraag zodat je deze op tijd kunt indienen. Kijk voor meer informatie en alle voorwaarden op www.duurzaamgroningen.nl/subsidies.