Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 13 september 2023

“Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later”

Ze spoelt het toilet ermee door, wast er haar kleding mee en gebruikt het om de tuin te sproeien. Op deze manier verbruikt ze zo’n 50 procent minder kraanwater. Hoe? “In de kruipruimte van mijn woning heb ik een regenwateropvangsysteem”, vertelt Thecla Goossens uit de wijk Hoornse Meer. “Hiermee vang ik regenwater op in een grote waterzak. Zo sla ik het op voor later gebruik.”

“Door klimaatverandering wordt kraanwater steeds schaarser. Met mijn regenwateropvangsysteem, gebruik ik minder kostbaar kraanwater. Dat geeft een goed gevoel”, zegt Thecla. “Het systeem zorgt ervoor dat de regen die op mijn dak valt, niet rechtstreeks naar het riool spoelt. Er wordt eerst een waterreservoir mee gevuld.”

Het materiaal dat in de kruipruimte is geplaatst.

Voorraad
“Ik vind het belangrijk om regenwater op te vangen, zodat ik een voorraad heb als het een tijd droog is. Daar tegenover staat dat we steeds vaker te maken hebben met hoosbuien. Het rioolstelsel kan grote hoeveelheden neerslag niet meteen verwerken”, vertelt ze. “Daarom is het ook fijn om zelf regenwater op te vangen. Zo ontlast ik het riool.”

Zacht water
Een bijkomend voordeel van regenwater is dat er nauwelijks tot geen kalk in zit. Zacht water noemen we dat. “Zacht water is beter voor de planten en de wasmachine”, somt Thecla op. “Met regenwater wordt de was net zo schoon als anders. En je hebt ook nog eens minder wasmiddel nodig.”

Onderdelen
Maar hoe werkt het nou precies? Het systeem bestaat uit drie onderdelen: een waterzak, filter en een pomp. Het water wordt opgevangen via het dak. In de regenpijp wordt het water gefilterd. Zo stroomt het schoon de waterzak in. “Wij hebben de zak in de kruipruimte. Hier kunnen we 4.500 liter water in opslaan. Ook de pomp zit in de kruipruimte. Zo op het oog zie je dus amper iets van het systeem”, benoemt ze. “Alleen het filter, want op die plek is de regenpijp iets dikker.”

In de regenpijp is een filter aangebracht.

Pomp
“Zit de waterzak vol? Dan zorgt het filter er automatisch voor dat het overtollige water naar het riool wordt afgevoerd. De zak kan gelukkig niet overstromen”, zegt Thecla lachend. “Door de pomp is er een constante druk in de waterleiding. De zak is via de pomp en speciale leidingen aangesloten op het toilet, de wasmachine, de buitenkraan en het kraantje bij mijn toilet.” Voor de douche, de vaatwasser of als drinkwater is regenwater (nog) niet geschikt.

De pomp in de kruipruimte.

Motivatie
Thecla’s motivatie om het systeem te laten aanleggen? “Een aantal jaren geleden las ik - tijdens een hele droge zomer - een krantenartikel over regenopvangsystemen. Op dat moment waren mijn gras en bloemen flink aan het verpieteren, omdat ik vond dat ik het niet kon maken mijn tuin met gezuiverd kraanwater te sproeien. Toen dacht ik: zo’n systeem, dat is eigenlijk wel wat! Dan kun je zonder schuldgevoel je planten water geven. Dus ik ben gaan googelen. Er ging nog wel een paar jaar overheen voordat ik de knoop doorhakte. Maar afgelopen voorjaar is het systeem in een halve dag tijd aangelegd. En tot nu toe bevalt het erg goed.”

Kosten
Omdat regenwater gratis is, bespaar je op je waterrekening. Vanwege het zachte water gaan apparaten langer mee. En je bespaart op wasmiddel. Maar kan het uit? “Het duurt wel een poos voordat je de investering in het systeem eruit hebt. Hoewel de subsidie van de gemeente hierbij wel erg hielp”, voegt ze toe. “De motivatie om het te doen was voor mij dan ook niet zozeer financieel. Ik heb het vooral vanuit milieuoverwegingen gedaan: je belast het riool minder en je maakt minder gebruik van kostbaar drinkwater. En ook vanuit het idee: als ik m’n tuin lekker groen wil houden, dan is het fijn dat ik daar mijn eigen watervoorraad voor kan gebruiken.”

Subsidie
“De hele installatie bij elkaar kostte ongeveer 3.500 euro. Maar de gemeente subsidieerde meer dan de helft daarvan. Dat ging heel soepel, binnen twee weken stond het geld op onze rekening. Ze berekenen hoeveel dakoppervlak aan water níet in het riool verdwijnt, maar in de zak terechtkomt. Het bedrag vond ik te overzien. Natuurlijk gaat het om veel geld. Maar op deze manier doe je iets goeds voor het milieu. En dat vond ik de investering dubbel en dwars waard”, aldus Thecla.

Dit jaar kun je geen subsidie meer aanvragen voor klimaatregelingen. In 2024 is er weer subsidie beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.” 7 november 2022 Creatief met etensresten: weggooien is zonde