Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte
We schreven eerder al over bijen en dat die voor de bestuiving van zo’n 60% van onze voedselgewassen zorgen. Maar wist je dat ook wespen harstikke nuttig en daardoor belangrijk zijn? Daar vertelt Jurian Bajema, hoofd centrum voor Natuur- en Duurzaamheideducatie (NDE) ons meer over.
Wespen bestrijden plagen
De belangrijkste functie van wespen is die van natuurlijke dierplaagbestrijder. Ze zorgen voor evenwicht in de natuur, omdat ze muggen, vliegen en allerlei andere levende en dode insecten eten. Maar bijvoorbeeld ook teken”, vult hij aan. “Dankzij de wesp blijft het aantal gevallen van bijvoorbeeld de ziekte van Lyme beperkt.”
“Wespen hebben een fase waarin ze jagen. Dit doen ze om de larven te voeden. In ruil daarvoor geven de larven een zoete nectar af, waarmee de werksters zich voeden. Tijdens de ‘jagende periode’ doden ze miljoenen tonnen schadelijke insecten per jaar. Een gemiddeld nest doodt in één jaar 4.000 tot 5.000 kilo insecten. Realiseer je even dat er gemiddeld 250 wespennesten per vierkante kilometer voorkomen. Vermenigvuldig dat maar eens met elkaar”, grijnst Jurian.
“Wespen spelen een hele belangrijke rol in het voorkomen van insectenplagen. Zulke plagen kunnen ervoor zorgen dat oogsten verloren gaan en dat er ziektes uitbreken onder ons en onze dieren.”
Net zoals bijen bestuiven wespen ook
“In het voorjaar komen de jonge wespenkoninginnen uit hun winterslaap. Ze voeden zich dan met nectar uit planten en zo bestuiven ze de vroege bloeiers. Later in het seizoen, wanneer ze geen larven hoeven te voeden met dierlijke eiwitten en insecten en op zoek gaan naar zoetigheid in bloemen, bestuiven ze laatbloeiende bloemen.”
Zo draag jij bij aan meer wespen én houd je ze uit je buurt
Je kunt verschillende dingen doen om wespen uit je buurt te houden: “Je kunt ze alternatief voedsel aanbieden. Wij hebben bijvoorbeeld een groot hedera in de tuin. Die bloeit een groot deel van het jaar. Daar gaan ze veel op af om hun nectar te halen. Ook zijn er bepaalde planten waar wespen niet van houden, zoals lavendel of citroenmelisse”, vertelt Jurian. Ze schijnen ook niet tegen de geur van kruidnagel te kunnen. “Nog een tip is om ergens in je tuin een schaaltje met rottend fruit neer te zetten. Zo lok je ze daarnaartoe en zullen ze jou minder snel lastigvallen. Maar de grootste tip is toch wel: zet je eten en drinken gewoon niet buiten neer.”
Niet slaan
“Belangrijk om nog te noemen is dat je nooit moet slaan. De wesp voelt zich daardoor bedreigd en zal sneller steken. Ook is het zo dat wanneer je een wesp doodt, er via hun gif feromonen vrijkomen. Andere wespen reageren op deze geurstof en komen agressief aangevlogen, omdat ze de wesp in nood willen helpen. Rustig blijven dus, hoe vervelend dat gezoem ook is. En zorgen dat er niks te halen valt. Dan zul je zien dat de wesp in mum van tijd weer verdwenen is”, zegt hij.
Verwijder een nest veilig met hulp
“Verwijder een nest niet zelf. Vooral als ze groot zijn, is dat gevaarlijk.” Schakel hiervoor altijd een professional in, bijvoorbeeld de Milieudienst Groningen. De Milieudienst bekijkt de situatie en beslist daarna wat ze kunnen doen. Als het wespennest nog klein is, kan het naar een geschikte plek worden verplaatst. Of ze geven advies hoe je de wespen op afstand houdt. In het uiterste geval gebruiken ze een middel om wespen te verwijderen.