Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

17 juli 2023

De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik

In een wereld waarin de oorsprong van ons voedsel vaak onbekend is, speelt De Streekboer een belangrijke rol. Dit online platform heeft als missie om verse, lokale en duurzame producten direct van boeren en producenten uit de regio bij consumenten te brengen. In dit interview met Sandra Ronde-van der Laan, oprichter van De Streekboer, ontdekken we meer over hun werk en waarom het zo belangrijk is voor een duurzaam voedselsysteem.

Vertel in een paar zinnen iets over jezelf en De Streekboer:
De Streekboer is een online platform dat zich richt op de verkoop van verse, lokale en duurzame producten van boeren en producenten uit de regio. Via onze website kunnen klanten wekelijks hun boodschappen bestellen en deze vervolgens afhalen bij een van onze afhaalpunten in de buurt. We streven ernaar om consumenten bewust te maken van de herkomst van hun voedsel en tegelijkertijd de lokale voedselproductie te ondersteunen.

Waarom is De Streekboer opgericht en waarom is het belangrijk dat het er is?
De Streekboer draagt op verschillende manieren bij aan duurzaamheid en een gezond voedselsysteem. We verminderen voedselverspilling door direct bij boeren in te kopen en ‘buitenbeentjes’ te verkopen en verpakkingsmaterialen te minimaliseren. Ook stimuleren we lokale productie, verminderen voedselkilometers en streven we naar duurzame landbouwpraktijken. Door bewustwording te creëren over de herkomst en productiewijze van voedsel, wordt duurzaamheid bevorderd. We werken met een korte keten, waardoor boeren eerlijk beloond worden en consumenten gezondere producten krijgen tegen een eerlijke prijs. Dit draagt bij aan een duurzaam voedselsysteem en een gezonde planeet.

Hoeveel huishoudens bereiken jullie ongeveer en met hoeveel boeren werken jullie samen?
We bedienen ongeveer 500 klanten per week. Momenteel werken we samen met 50 boeren uit Noord-Nederland. Om ervoor te zorgen dat lokale boeren een eerlijke prijs ontvangen, vragen we hen welke prijs ze nodig hebben om in hun kosten te voorzien en om te blijven investeren in duurzame bedrijfsvoering.

Wat is op dit moment jullie grootste uitdaging?
Onze grootste uitdaging is om consumenten die nog niet diep in de materie zitten, te overtuigen van het belang van De Streekboer. Hoewel veel mensen begrijpen wat we doen en waarom het belangrijk is, blijft het gemak van de supermarkt dominant. We willen mensen bewust maken van de voordelen van lokale duurzaamheid en hen inspireren om bewuste keuzes te maken.

Wat is het leukste aan je werk?
Het mooiste aan mijn werk is dat ik elke dag de wereld een stukje mooier kan maken. Ik word zelf erg gelukkig als ik prachtige lokale producten mee naar huis neem en zie dat mijn kinderen ervan genieten. Dit geluk gun ik iedereen.

Wat is jouw tip voor Duurzame Groningers?
Mijn tip is: "Niet het vele is goed, maar het goede is veel." Je kunt niet alles doen, maar wees je elke dag bewust van wat je echt gelukkig maakt. Geluk zit waarschijnlijk niet in materiële dingen, maar wel in bewuste keuzes. Bewust boodschappen doen hoort daar zeker bij. Kies voor lokale, duurzame producten en draag op die manier bij aan een gezondere wereld.

Met De Streekboer is duurzaamheid binnen handbereik. Laten we samen werken aan een toekomst waarin we weten waar ons voedsel vandaan komt en waarbij we lokale boeren en producenten ondersteunen. Zo kunnen we een positieve impact hebben op het milieu, onze gezondheid en de lokale gemeenschap.

Wil jij ook je boodschappen rechtstreeks van de boer? Of meer weten over De Streekboer? Klik dan hier.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.” 7 november 2022 Creatief met etensresten: weggooien is zonde