Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 10 juli 2024

Een mooie tuin zonder dat het veel (moeite) kost

Van een grauwe tegeltuin naar een groene oase zonder dat het veel geld, moeite of onderhoud kost? Dit klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch bewijst Maarten Praamstra dat het kan. En het mooie is dat hij zijn tips graag prijsgeeft; van gratis aarde afhalen zonder auto tot grasmaaien zonder eigen grasmaaier.

Toen Maarten in 2023 ging samenwonen met zijn vriendin waren ze heel blij met hun nieuwe huurwoning in Hoogkerk. Maar de tegeltuin deed het niet voor ze. “Het was groezelig. Er stak veel onkruid tussen de tegels door”, blikt Maarten terug. “We vonden dat er wel wat leukers van te maken was.”

Slim!
Maar dat ‘leukers’ moest niet te veel onderhoud vragen. Maartens’ vriendin was namelijk zwanger, wat betekende dat er voorlopig niet veel tijd voor de tuin over zou blijven. Bovendien heeft het koppel geen auto of schuur vol tuingereedschap. Ze gingen daarom slim te werk.

Gratis Tegeltaxi
Maarten wipte eerst ruim 120 tegels uit de tuin. Een deel daarvan gebruikte hij om twee borders mee te maken. De overige tegels liet hij gratis ophalen door de Tegeltaxi. “Een vrachtwagen van de gemeente haalt van mei t/m juni maximaal 20 m2 per huishouden op. Je kunt een formulier invullen op duurzaamgroningen.nl/acties en ziet dan precies wanneer, waar en hoe je de tegels klaar kunt zetten.”

Gratis compost
Vervolgens haalde hij met zijn bakfiets gratis compost op bij de Suikerfabriek in Hoogkerk. Dit vermengde hij met aarde en zand uit de tuin. Toen hij op zoek ging naar plantjes kreeg hij een gouden tip: “je hoeft de tuin niet in een keer vol te planten. Als je af en toe een nieuw plantje koopt heb je een tuin die het hele jaar door bloeit. Bovendien kun je rustig kijken wat leuk bij de planten staat die je al hebt geplaatst.”

De achtertuin is van grijs naar groen gegaan.

Gratis stekjes
Even de tijd nemen dus. Dat geldt ook voor de stekjes die ze kweekten. “Klimop kun je gemakkelijk stekken. Zo maken we onze schutting gratis groen”, vertelt Maarten tevreden. “Je moet een tuin in je eigen tempo aanleggen. En ik merk dat het heel makkelijk kan. In onze voortuin zaaiden we wat zaadjes, plantten een stekje van een boom en daar hebben we weinig omkijken naar.”

Gratis grasmaaier
Het enige wat hem op dit moment bezig lijkt te houden is het grasmatje in de achtertuin: dat begint wel erg hoog te worden. Maar ook daar heeft hij al pratende alweer een oplossing voor gevonden. “Bij onze woningstichting kun je grasmaaiers lenen. Voor dat kleine stukje gras is het zonde om er eentje te kopen.”

De voortuin is ook een stuk fleuriger geworden, net als die van de buren.

Geïnspireerd door het verhaal van Maarten? De tegels die je uit je tuin haalt kun je aanmelden voor het NK Tegelwippen. Zo zorgen we er samen voor dat Groningen hoog eindigt op de ranglijst. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden en subsidies die helpen om je tuin te vergroenen. De subsidiepot opent weer in januari 2025. Ondertussen kun je wel vergroenen en achteraf subsidie aanvragen. Lees hier meer over het NK Tegelwippen en subsidiemogelijkheden.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.”