Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

6 december 2022

Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken.

Waarom gebruik je keurmerken?

Ik wil weten of iets op een verantwoorde manier gemaakt is, zowel voor het milieu als de arbeidsomstandigheden. Daarnaast ben ik op zoek naar kwaliteit.

Bij welke aankopen let je op keurmerken?

Vooral bij kleding, maar ook wel bij grotere aankopen zoals meubels. Het is alleen niet altijd makkelijk, want ik ken heel weinig keurmerken of ze zijn moeilijk te vinden. En in de supermarkt vertrouw ik keurmerken niet. Die hebben altijd een commerciële achtergrond.

Gebruik je keurmerken in de supermarkt dan helemaal niet?

Jawel! Ik kijk altijd op de etiketten. Zo let ik bij alles wat ik eet op of het biologisch is, ook bij wijn bijvoorbeeld. Maar voor eieren zijn er wel zes verschillende keurmerken en dan hoor je ook nog wel eens geruchten dat het niet uitmaakt…

Wat zou je graag anders willen?

Het zou fijn zijn als het wat makkelijker wordt gemaakt om direct in de winkel de juiste keuze te maken. Zo zou er een verplichte waarschuwing op producten moeten komen, zoals bij sigaretten!


Ik koop liever één keer iets duurs, dan tien keer iets goedkoops. Je weet alleen niet altijd of iets duurs per definitie goed is. Ik hoop dan dat het keurmerk dat voor me uitzoekt.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.” 7 november 2022 Creatief met etensresten: weggooien is zonde