Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 16 mei 2023

Gouden tip van fanatieke tegelwipster

Door mee te doen aan het NK Tegelwippen hoopt de gemeente Groningen de stad groener te maken. Iemand die fanatiek aan het tegelwippen sloeg is Dony Duifhuis. Samen met haar vriend verving ze maar liefst 700 tegels uit haar tuin voor groen. Met creatieve oplossingen en een beetje hulp van de Tegeltaxi wist Dony alle tegels weg te werken.

Toen Dony vorig jaar haar toekomstige huis bezichtigde was ze op slag verliefd. Maar niet op de tuin. “Het was niet echt een tuin te noemen. Er lagen alleen maar tegels en klinkers in. Voor mij was het heel simpel: dat moest eruit. En niet alleen omdat het beter is voor het klimaat. Ik houd gewoon van groen”, vertelt ze.

Fanatiek
Dat betekende tegels wippen. Heel veel tegels wippen. “Ik denk dat ik zeker 20 dagen tegels heb gewipt en gesjouwd”, vertelt ze. “Ik heb de neiging om door te gaan totdat het af is. Ik kreeg op kantoor commentaar dat ik wel erg moeilijk liep”, lacht Dony. “Ik raad iedereen aan om wel af en toe rust te nemen, anders krijg je wel last van je rug.”

Een border gemaakt met oude stenen. Daarnaast staat nog een stapel tegels en klinkers die Dony laat ophalen door de Tegeltaxi.

Gouden tip
Ook voor tegels die er lastig uitgaan heeft Dony nog wel een tip. “Als die ene rottegel niet meewerkt, gooi dan gewoon even al je frustraties eruit. Dat doen ze ook bij tennis en karate, dat werkt. En een goed werktuig is ook belangrijk. Ik heb een soort minischoffeltje. Ik noem het liefkozend mijn stokje. Daarmee kan ik heel goed onder de eerste lastige tegel.”

Tegels wegwerken
Lastige tegels waren niet haar enige uitdaging. Dony: “je blijft op een gegeven moment tegels verplaatsen, want; waar laat je ze?” De tegelwipster ontdekte handige manieren om van haar tegels af te komen. “We bouwden zelf een plantenvak, waar we zo’n 350 tegels in verwerkten.”

Zo was de oude situatie: een versteende tuin waar het snel heet werd en regenwater moeilijk weg kon.

Tegeltaxi
Dony maakte ook een verhoogde border en een waterput met de overtollige stenen. “Ik heb echt alles aangepakt om de tegels kwijt te raken” vertelt ze. De laatste stapel stenen meldde Dony aan voor de Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente, die gratis tot 20m2 stenen ophaalt.

Mogelijkheden
Met haar creatieve oplossingen en een beetje hulp van de Tegeltaxi is Dony straks van al haar 700 tegels af. “Ik denk graag in mogelijkheden. Je kunt stenen en zand ook op Marktplaats of Facebook zetten. Er is altijd wel iemand bezig met klussen. Iemand in een nieuwbouwhuis heeft alles nog nodig.”

De nieuwe situatie: een groene tuin waar Dony blij van wordt.

NK Tegelwippen
Dony leverde een belangrijke bijdrage aan het NK Tegelwippen, waarbij gemeenten de strijd met elkaar aangaan. Door een foto van de gewipte tegels aan te melden op nk-tegelwippen.nl krijgt Groningen een hoge plaats in het klassement én wordt de gemeente meer klimaatbestendig. Want als grijs wordt vervangen door groen, kan de tuin het regenwater beter opvangen en is die koeler op warme dagen. Daarnaast is groen goed voor de biodiversiteit.

Boek de Tegeltaxi
Ook tegels over? Maak een afspraak met de Tegeltaxi die maximaal 20m2 tegels gratis ophaalt. Aanmelden kan via duurzaamgroningen.nl/acties. De Tegeltaxi rijdt tot en met juli op dinsdagen bepaalde routes door de gemeente. Vervang je meer dan 20 m2 tegels door groen dan kun je hier subsidie voor aanvragen, zie hiervoor duurzaamgroningen.nl/tuin-en-omgeving.

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.” 7 november 2022 Creatief met etensresten: weggooien is zonde