Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

30 juni 2022

Je straat vergroenen? Gewoon doen!

“In coronatijd ging iedereen bezig in z’n tuin, ik ook. Ik haalde een hoop stenen weg, plaatste bloemen en plantjes en werd daar heel blij van. Dus toen ik klaar was, dacht ik: wat zal ik nu aanpakken? Dat werd uiteindelijk het plein voor onze straat, de Schumannstraat. Een iets groter project dan mijn eigen tuintje”, lacht Neira Sehic uit Hoornsemeer.

Ze gaat verder: “Mijn zoon zat op een crèche waar de directe omgeving heel groen was; veel planten en mooie bomen er omheen. Toen zij moesten verhuizen naar een nieuwe locatie, dacht ik: waarom kunnen we al dat groen niet meenemen en ergens anders een nieuw leven geven? Ik ben daardoor her en der wat mensen gaan contacten hierover, maar dat bleek nog niet zo makkelijk en vooral heel duur. Maar op die manier kwam ik er wél achter dat er dus subsidies zijn wanneer je als bewoner je straat of buurt wilt vergroenen. En daar ben ik toen verder mee gegaan.”

Zo zag het plein aan de Schumannstraat eruit voor de metamorfose.

Groene vingers
“Aangezien ik fotograaf ben, heb ik een foto van ons plein in Photoshop bewerkt tot een impressie hoe het er uit zou zien als het helemaal ‘vergroend’ was. Dit heb ik, samen met een voorstel, opgestuurd naar iemand bij de gemeente, die met ons contact opnam. Ik werd daarin wel een beetje de spil van het plan, organiseerde van alles en betrok mensen erbij. Wat daarop volgde was een bijeenkomst met buurtbewoners, waarin we hebben besproken wat we dan precies zouden willen. Hier in de buurt is een woongroep met dames met hele groene vingers, zij hadden ook leuke ideeën. En natuurlijk stond niet iedereen gelijk te springen: er waren ook mensen bang dat het een druk kinderparadijs zou worden. Maar toen we eenmaal de voors en tegens hadden besproken, was iedereen enthousiast.”

Een impressie van het vergroenen van het plein.

Hitte stress
“Vanuit de gemeente kwam 30.000 euro subsidie, we kregen daarbij de ruimte om aan te geven wat we zelf zouden willen”, gaat Neira verder. “Samen met een handvol mensen uit de wijk hebben we in twee uurtjes zoveel mogelijk stenen uit het plein gehaald, en deze hergebruikt als afzettingen rondom borders. Daarna heeft een hovenier de rest gedaan. Deze lente is de eerste waarbij we kunnen genieten van de nieuwe inrichting; nog niet alles is volgroeid maar het is nu al zo’n enorme verbetering. En wij genieten niet alleen: ook mensen die hier niet wonen maar in de buurt zijn, komen er even een kijkje nemen. Voorheen hadden we in de zomer echt last van ‘hitte stress’ en in de winter was de grond drassig of overstroomde het na een fikse regenbui. Dat is nu niet meer aan de orde.”

Gewoon doen
“Juist die biodiversiteit was ook mijn doel met dit project. Ik ben zelf heel bewust bezig met duurzaamheid, een betere wereld begint bij jezelf. Afval scheiden, plantaardig eten, mijn kinderen leren om niks weg te gooien in de natuur. Daarmee probeer ik ook andere mensen te inspireren. Dit vergroenen is een mooie aanvulling daar op, en eigenlijk heel eenvoudig te regelen, samen met de gemeente. Dus als ik een tip mag geven? Verzamel wat mensen uit de buurt, maak een mooi plan met een goed geschreven tekst en als het lukt een mooie toekomst impressie en daarna: gewoon doen!”

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.”