Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

7 november 2022

Creatief met etensresten: weggooien is zonde

Een banaan die nét iets te zwart is, yoghurt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of een droog plak brood: zonde om weg te gooien! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Karen Blaakmeer woont met haar man en twee puberzoons in Gravenburg. Bij Karen in huis wordt er nagenoeg geen eten of drinken weggegooid. “Veel dingen kun je nog verwerken in recepten of na de houdbaarheidsdatum opeten.”

Dat het anders kan, daar weet Karen alles van. “Als er eten overblijft of het niet meer vers is, dan gooien we het niet weg. We kijken wat we er nog wel mee kunnen.” Van broodpudding, tot aardappelpuree, bananenbrood en Shepherd’s Pie: ze schudt de recepten zo uit haar mouw.

Broodpudding
Veel recepten heeft ze van huis uit meegekregen. “Mijn moeder maakte vroeger ook al broodpudding. Het oude brood meng je dan met melk, boter en ei, suiker en eventueel wat rozijnen of oud gerimpelde appels. Het droge brood wordt dan weer zacht, vervolgens bak je het weer af en dan wordt het een soort cake. Heerlijk!”

Kopen wat je nodig hebt
“Maar,” gaat Karen verder. “Je moet eigenlijk voorkomen dat dingen bederven en beschimmelen. Brood doen we daarom ook in de vriezer. Per dag halen we de hoeveelheid brood dat we nodig hebben eruit.” Dat doet het gezin niet alleen bij brood, maar ook bij andere producten. “Qua groente en fruit haal ik ook precies in huis wat we nodig hebben. Zodat we genoeg tijd hebben om het op te eten voordat het bederft.”

Soepen en smoothies
En als het dan toch gebeurt, dat er groenten en fruit in de schaal blijven liggen. Dan weet Karen daar ook wel weer raad mee. “Van overgebleven groenten maak ik soep. Fruit wat niet meer helemaal vers is, verwerk ik in een smoothie.”

Invriezen of als lunch
Voor het avondeten heeft Karen ook een oplossing. “Als er kliekjes overblijven dan eten we dat de volgende dag als lunch, of als het grotere porties zijn, dan vriezen we het in. Zo hebben we altijd gezonde maaltijden in huis.” Een win-win situatie, want hierdoor wordt er niks weggegooid én zorgt het voor extra gemak op drukke dagen.

Proeven en ruiken
In huize Blaakmeer is het zo min mogelijk eten weggooien totaal niet bijzonder en geen uitdaging. “Eten gooi je niet weg, dat komt niet in mijn hoofd op. Tenzij het echt bedorven is natuurlijk, maar dat proef je snel genoeg. Fabrikanten zijn verplicht om eten en drinken te voorzien van een houdbaarheidsdatum, maar die zijn vaak erg voorzichtig. Yoghurt of melk bijvoorbeeld, dat moet je proeven en ruiken. Wij eten weleens yoghurt wat al twee weken ‘over datum’ is, niks mis mee.”

Voorzichtig met vlees en vis
Toch geldt dat niet voor alle producten. Bij vlees en vis is Karen wel extra voorzichtig. “Daar let ik wel goed op de datum, als daar een bacterie bijkomt dan zijn de risico’s vaak veel groter dan bij bijvoorbeeld zuivel of fruit.”

Omdenken
Volgens Karen hoeft het helemaal niet ingewikkeld te zijn om minder voedsel te verspillen. “Als je het niet gewend bent, dan is het wel even omdenken. Je uitgangspunt moet zijn: geen eten in de afvalbak laten verdwijnen. Dan kan iedereen een steentje bijdragen. Is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee!”

Laatste tip
Nog een laatste tip van Karen? “Koop vershoudbakjes en stickers voor de vriezer. Zo kun je al die ‘prutjes’ in de diepvries beter onderscheiden. En Google eens op recepten van de producten die je nog in huis hebt. Het internet staat bomvol heerlijke recepten en tips.”

10 juli 2024 Een mooie tuin zonder dat het veel (moeite) kost 25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan