Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

16 augustus 2022

Bedrijven achter de inkoopactie isolatie, glas en zonnepanelen

Duurzaam Groningen maakt het je gemakkelijk met de collectieve inkoopactie HR++ glas, spouwmuur- en vloerisolatie. Maar hoe werkt het precies als je mee wilt doen? Dat vroegen we aan de organisaties zelf.

Petra van de gemeente over de actie
We merken dat inwoners soms niet weten waar ze moeten beginnen, dat nemen we nu uit handen. Dat doen we samen met het Regionaal Energieloket (REL), die deze actie voor ons uitvoert. Daarbij zijn wij op zoek naar woningeigenaren met serieuze interesse in verduurzaming, want de betrokken bedrijven hebben er wel wat werk van”, aldus Petra Hof, projectleider bij gemeente Groningen.

Reinier van REL over de voordelen van de actie
Reinier Schneider van het Regionaal Energieloket, vertelt: “Doordat we de gemeente Groningen als gebied aanhouden, kun je kosten besparen voor bijvoorbeeld adviseurs en uitvoerders. Daarnaast vergeleken we aanbieders en installateurs waarbij we hebben gelet op prijzen, kwaliteit, het materiaal en de garanties daarop. Dit scheelt inwoners een hoop uitzoekwerk. Ook komen ze bij voorkeur uit de regio komen en kunnen ze de aanvraag daadwerkelijk uitvoeren binnen een bepaald tijdsbestek. Want doordat de duurzaamheidsmarkt op dit moment overspoeld is, is het bij sommige bedrijven niet meer mogelijk om dit jaar nog geholpen te worden.
Kortom: Een hoop voordelen als je meedoet aan deze inkoopactie: gemak, betrouwbaar, regionaal en goede kwaliteit En je krijgt daarbij persoonlijk advies op maat, natuurlijk.

"Persoonlijk advies op maat en je weet dat je niet een jaar hoeft te wachten'

Reinier van het Regionaal Energieloket
  • Zonnepanelen

Zonnepanelen: snel terugverdienen
Woningeigenaren die meedoen aan de inkoopactie kiezen er voor om óf hun huis beter te isoleren, óf om zonnepanelen te plaatsen, maar soms ook voor allebei. Milan van der Meulen is mede-eigenaar van Enie.nl, één van de aangesloten partijen die zonnepanelen levert bij deze inkoopactie. Zonnepanelen worden in principe in één dag gelegd: een aantal dakpannen wordt opgetild waaronder een rails komt, hierop worden vervolgens de panelen bevestigd. “Binnen tien weken na akkoord op je offerte kan het op je dak liggen”, legt hij uit. Zeker de afgelopen jaren is de interesse in duurzaamheid enorm gegroeid, maar ook door de stijgende energieprijzen denken mensen meer na over andere vormen van energie. Milan gaat verder: “Bij zonnepanelen heb je tegenwoordig je investering er in zo’n 4 tot 5 jaar wel uit, en vanaf dat moment alleen nog maar winst. Dat is voor veel woningeigenaren toch wel de grootste motivatie. En het voordeel van deze actie is dat je geen uitzoekwerk hebt; dat is allemaal al voor je gedaan.”

"Voor veel woningeigenaren is de snelle terugverdientijd toch wel de grootste motivatie"

Milan van der Meulen is mede-eigenaar van Enie.nl

Online energiebesparing in beeld
“Wanneer je je opgeeft, krijg je via een videocall een adviesgesprek op maat”, vervolgt Milan. “Met behulp van speciale software kunnen we direct een berekening maken: met zoveel dakoppervlak, schaduwvorming en zoveel zonuren kom je uit op deze besparing. Ook zie je dan gelijk hoe het er uit komt te zien, dus je weet precies waar je aan toe bent voordat je akkoord geeft. Het maakt niet echt uit of je een plat dak of puntdak hebt, of dat deze niet op het zuiden ligt. De voornaamste voorwaarde is dat je een minimum van zes panelen kwijt kunt.”

  • Isolatie: vloer, spouwmuur en HR+

Isolatie is winst in de zomer én winter
Reinier Grozema van Onafhankelijk Isolatie Advies Groningen, aangesloten bij de inkoopactie, ziet ook een toenemende interesse in duurzaamheid. “Zeker sinds de hoge gasprijzen, maar ook door de subsidiemogelijkheden. Een energiezuinige woning levert op meerdere vlakken winst op: niet alleen in de portemonnee, maar ook qua wooncomfort. Denk aan het verdwijnen van tocht bij ramen, maar ook een koude vloer of muur. Bij betere isolatie kijken we niet enkel naar hoe je warmte binnen kunt houden, maar ook hoe de kou buiten blijft.”

"Uiteindelijk kun je met het isoleren van je huis je gasrekening verlagen met wel 50%"

Reinier Grozema van Onafhankelijk Isolatie Advies Groningen

Isolatie bespaart tot wel 50%
“Wanneer wij een aanvraag binnen krijgen, gaan we bij mensen thuis langs”, vertelt Reinier. “We bespreken de wensen op het gebied van duurzaamheid, wooncomfort en budget en maken een offerte op maat. Daarbij kun je denken aan het isoleren van een spouwmuur, wat je zo 20-25% minder gasverbruik oplevert. In combinatie met HR+ glas, kan dat nog eens 20% schelen. Uiteindelijk kun je met het isoleren van je huis je gasrekening verlagen met wel 50%. Wie wil dat nou niet?”

Subsidieaanvraag uit handen
“We kunnen zelfs de subsidieaanvraag voor mensen indienen, dus we nemen eigenlijk alles uit handen”, voegt Reinier toe. “Alleen doen we niet zelf de uitvoering; daarvoor werken we met verschillende isolatiepartners. Door meerdere partijen in te zetten, kunnen we de vele aanvragen een beetje spreiden, zodat mensen binnen twee maanden geholpen kunnen worden. De uitvoering van de verduurzaming zelf is vaak al binnen een dag geregeld, dus kun je vrij snel de voordelen ervan ervaren. Dat is, zeker met het najaar in zicht, de investering zeker waard.”

Meedoen?
Meedoen kan nog tot 10 september en een offerteaanvraag is vrijblijvend, al zijn we wel op zoek naar serieuze woningeigenaren. Meer informatie lees je op www.duurzaamgroningen.nl/huis

25 september 2023 Natuurlijk tuinieren bij Tuinindestad: Een duurzame oase in Groningen 13 september 2023 “Regenwater? Dat vang ik op en sla ik op voor later” 9 augustus 2023 Red een wesp en zorg zo voor minder lyme ziekte 1 augustus 2023 Duurzame makers in Groningen 17 juli 2023 De Streekboer: Lokale duurzaamheid binnen handbereik 16 mei 2023 Gouden tip van fanatieke tegelwipster 17 februari 2023 Plein voormalige Borgmanschool is nu een groene oase 24 januari 2023 "Koop kleding waar je echt enthousiast over bent" 24 januari 2023 "Kies voor kwaliteit, daar geniet je langer van" 6 december 2022 Hans koopt graag bewust, maar vindt het lastig om de juiste keuze te maken. 6 december 2022 Ester eet sinds kort zoveel mogelijk vegan 6 december 2022 “Start met iets dat jij belangrijk of interessant vindt en kijk wat je daarin kunt verduurzamen.”