Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

28 november 2022

Forse korting op jonge boompjes

Met de actie ‘Bomen zijn baas’ trekken de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) en Landschapsbeheer Groningen de provincie Groningen door om zoveel mogelijk inwoners te motiveren bomen te planten. Voor het tweede jaar op rij ondersteunt de gemeente Groningen de actie omdat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving voor mens en dier. Inwoners van de gemeente kunnen profiteren van forse korting op 15 soorten jonge boompjes. De inheemse boompjes van ongeveer 60-80 centimeter zijn aan te schaffen voor twee euro per stuk! Vanaf 28 november kunnen de bomen worden besteld. Op 20, 21, 27 en 28 januari 2023 kunnen de bestellingen worden afgehaald bij Tuin in de Stad. In totaal zijn er 5.000 boompjes beschikbaar.

Bomen zijn baas
Jasper Tiemens, projectleider bij de NMG: ‘Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling in een versteende omgeving, houden water vast en nemen CO2 op. Bomen en struiken vormen in het landschap, in je tuin of op je erf een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren. We kiezen verder voor inheemse beplanting, die goed is voor de soorten die hier leven. En van meer groen in je omgeving word je bewezen gelukkiger. Oftewel: bomen zijn baas.’

Hoe gaat de plantcampagne in zijn werk
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen hun bestelling doorgeven via planboomgroningen.nl. Tot tien bomen (of struiken) wordt de aanvraag gehonoreerd, zolang de voorraad strekt. Vanaf tien stuks beoordeelt het team van Plan Boom de aanvraag. Deelnemers moeten dan een plattegrondje, omschrijving en een foto van de plantlocatie aanleveren. Voor inwoners met een monumentale tuin, een tuin in een archeologische zone, een molenbiotoop of in een ander waardevol gebied kan een planologische toets noodzakelijk zijn, ook bij een bestelling van minder dan tien bomen. Op ruimtelijkeplannen.nl kunnen inwoners nagaan of hun tuin of erf in een waardevol gebied ligt.

Ook voor de grotere tuin
Werden er vorig jaar vooral kleinere aantallen besteld, dit jaar hoopt het team van Plan Boom ook de inwoners te bereiken met meer tuinoppervlak. Anita Pigmans, projectleider bij Landschapsbeheer Groningen: ‘We hopen de mensen met een grotere tuin of een groter erf te inspireren tot het aanplanten van meerdere bomen, een singel, kleine bosschage of haag. Een eigen plannetje is wel nodig, maar we kijken graag mee om samen de puntjes op de i te zetten!’

10 miljoen bomen
‘Bomen zijn baas’ wordt gesteund door de gemeente Groningen, de provincie Groningen en de Postcode Loterij en is onderdeel van het landelijke project Plan Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. Samen hebben zij als doel tien miljoen bomen te planten in Nederland.


10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 31 oktober 2023 Duurzame Huizendag najaar 2023, voor elk wat wils! 12 oktober 2023 Boomspiegels in Cortinghlaan feestelijk vergroend 27 juni 2023 Vrijwilligers gezocht voor Timmerdorp! 15 maart 2023 Beijum Woont Duurzaam 8 maart 2023 Jouw studentenhuis helemaal voorzien van tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie 14 februari 2023 Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach!