Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

10 oktober 2022

Drukbezochte duurzame huizendag helpt bewoners op weg bij besparen in huis

De Duurzame Huizendag afgelopen zaterdag trok ruim 300 bezoekers. In deze najaarseditie lag de nadruk vooral op energie besparen in je woning, ook kregen bezoekers tips over duurzaam gedrag. 19 gastvrije eigenaren, 5 bewonersinitiatieven en organisatoren Duurzaam Groningen en Grunneger Power hielpen de bezoekers hierbij.

Veel vragen over merken, aannemers en besparingen
De bewoners van de duurzame huizen kregen veel vragen over het effect van hun maatregelen en welke besparing het opleverde. De meeste bezoekers gingen naar woningen die qua type en bouwjaar op hun eigen woning lijkt. Ze hadden zich vaak al verdiept in de mogelijkheden, maar wilden de ervaringen horen van de eigenaren van deze verduurzaamde woningen. Zowel qua besparingen als bijvoorbeeld met installateurs. Deelnemer Matthias: “Verduurzamen loont. Ik betaal niets en krijg zelfs geld terug van de energiemaatschappij! Maar staar je niet blind op de terugverdientijd alleen, dat vraag je je ook niet af bij je mooie nieuwe keuken. Duurzaam wonen geeft je meer wooncomfort en ook een goed gevoel en dat is ook wat waard!”

Een rij bij energieadvies
Opvallend was de rij bij de energiecoach en de energieadviseurs op de 2 duurzaamheidsmarkten in Oosterpark en Helpman. De energiecoach hielp bezoekers met advies over snel en goedkoop energie besparen door kleine oplossingen. De energieadviseur met advies over isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en subsidies en leningen.

Duurzame buurtkracht
In de Groningse buurten organiseerden bewonersinitiatieven van alles om de dag heen. Zo was er in Helpman een groene markt met nestkastjes, plantenruil en het winnen van een schets door een tuinarchitect. In de Oosterpark was een recycle festival met een repaircafe. In Paddepoel werd energieadvies gegeven. En in het Noorderplantsoen was een energiecoach bij iedere woning aanwezig met een gezellige afsluitende borrel toe in café de Moesker.

De Duurzame Huizendag is een initiatief van Duurzaam Groningen en Grunneger Power in samenwerking met bewoners en buurtinitiatieven.

27 juni 2023 Vrijwilligers gezocht voor Timmerdorp! 21 april 2023 Maai Mei Niet en maak kans op een tuinstoel 15 maart 2023 Beijum Woont Duurzaam 14 februari 2023 Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 21 september 2022 Groningers uit 7 buurten aan de slag voor het klimaatbestendiger maken van hun buurt 5 juli 2022 Interactieve wandelroute van het voedselbos is geopend