Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 14 februari 2023

Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen

De gemeente Groningen wordt steeds groener en dat is positief voor mens en dier. In vijf jaar tijd worden er 5000 extra bomen geplant in de wijken en dorpen. De komende weken start de aanplant van 750 grote bomen. Die komen in Hoogkerk, Vinkhuizen, Gravenburg, Lewenborg, Haren en Ten Boer.

Waarom plant de gemeente zoveel bomen? Bomen zijn goed voor het klimaat, vogels en insecten. Ze geven schaduw, nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en bevorderen de biodiversiteit. Daarnaast vormen ze het landschap of verbeteren ze de stedelijke leefomgeving. De gemeente plant verschillende soorten bomen, ook om te voorkomen dat bij ziekte bomen elkaar besmetten, zoals bij kastanjes en essen. De bomen die de grond ingaan zijn groot, vanaf 2,5 meter. Elke boom heeft z’n eigen groeiwijze, bloesem en herfstkleur.

Passende bomen
Per locatie is gekeken naar welke boom er past. Bomen die heel groot kunnen worden, komen niet in smalle straten of op een plek waar zowel boven als onder de grond te weinig ruimte is. In sommige straten worden ook de boomspiegels, stukje grond rondom de stam, vergroot en ingeplant met vaste planten of heesters. Het plantseizoen loopt, afhankelijk van het weer, ongeveer tot mei. De bomen krijgen, als het nodig is, water in de groeiperiode.

Locaties
De exacte locaties van de nieuwe bomen en de boomsoorten zijn te vinden op de online bomenkaart van de gemeente. Vink hiervoor de laag extra bomen aan, klik op de boom in de straat en bekijk de aantallen, soorten bomen en het ontwerp.

De bomen worden geplant op de volgende locaties:

Hoogkerk
- Bangeweer
- De Verbetering
- Ruskeveenseplas
- Johan van Zwedenlaan

Vinkhuizen
- Diamantlaan - voor Brandweer
- Briljantstraat (speelveld)
- Briljantstraat (vier pleinen)
- Dolomietenstraat (grasveld)

Gravenburg
- Gravenburg

Lewenborg
- Kluiverboom
- Midscheeps
- Stuurboordswal

Haren
- Onnerweg (ingang sportveld)

Ten Boer
- A.H. Homanstraat
- Alida Potstraat
- Nijverheidsweg
- Riekele Prinsstraat

Zelf bomen planten met subsidie
Heb je zelf al bomen in je tuin? In de zomer kun je genieten van de schaduw en je tuin wordt koeler tijdens hete dagen. Ze houden je tuin ook droger doordat ze veel grondwater opnemen. Vogels en insecten houden ook van bomen. De gemeente Groningen geeft subsidie op de aanschaf van bomen. Ga daarvoor naar deze website.

18 april 2024 Maai Mei Niet 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 31 oktober 2023 Duurzame Huizendag najaar 2023, voor elk wat wils! 27 juni 2023 Vrijwilligers gezocht voor Timmerdorp! 8 maart 2023 Jouw studentenhuis helemaal voorzien van tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach! 5 juli 2022 Interactieve wandelroute van het voedselbos is geopend