Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 22 maart 2024

Groener Groningen door NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is gestart. De gemeente Groningen doet dit jaar mee met de slogan ‘Samen wippen we Groningen groen’. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen in hun tuin vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. In 2023 zijn er in de gemeente een recordaantal van ruim 126.000 tegels gewipt. Het streven is dat aantal dit jaar te overtreffen.

De aftrap voor het NK Tegelwippen in Groningen was vrijdag in Hoogkerk. Hier hielp wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja vrijwilligers van de Groene Bruggenbouwers en woningstichting Wierden en Borgen met het verwijderen van tegels bij een leegstaande huurwoning. De volledig betegelde achtertuin wordt omgetoverd tot een fleurige, groene oase. Van de overtollige tegels wordt een plantenbak gemaakt.

Verkoeling
Wethouder Wijnja: “Het is bewezen dat mensen van groen gelukkig worden. Groen is daarnaast belangrijk om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Een groene tuin neemt regenwater beter op waarmee wateroverlast wordt voorkomen en op warme dagen geven planten, bomen en gras verkoeling. Ook is het goed voor de biodiversiteit.” De gemeente draagt zelf ook bij door onder andere pleinen te ontstenen en vergroenen.

Aan de Arteveldestraat in Hoogkerk is het NK Tegelwippen gestart door v.l.n.r. Joël Meerveld van de Groene Bruggenbouwers, Wessel Holman van woningstichting Wierden en Borgen en wethouder Mirjam Wijnja van de gemeente Groningen.

Wierden en Borgen
Delen van Hoogkerk hebben een grotere kans op wateroverlast en hittestress door de vele betegelde tuinen. Onder de titel ‘Hoogkerk in actie’ gaat de gemeente inwoners stimuleren meer groen aan te brengen rondom het huis. Woningstichting Wierden en Borgen gaat er ook aan de slag met het verduurzamen van huurhuizen, zowel aan de binnen- als buitenkant. Zo leggen ze een groen dak aan en staan er wateropvang- en vergroeningsmaatregelen op stapel. Wierden en Borgen gaat samen met de gemeente bij enkele huizen stenen uit voortuinen vervangen door groen.

Meedoen
Aan het Groningse NK Tegelwippen is een winactie gekoppeld. Kijk hiervoor op duurzaamgroningen.nl/nk-tegelwippen. Meld de verwijderde tegels aan via nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand voor Groningen.

Tegeltaxi en subsidie
Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als border, planten- en moestuinbak of insectenhotel. De Tegeltaxi van de gemeente haalt vanaf 16 april weer tegels op. Kijk voor alle data en locaties op deze pagina. Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Hierover staat op deze pagina meer informatie.

Bij de start van het NK Tegelwippen waren veel Hoogkerkers aanwezig. De voortuin van de woning wordt ook vergroend.
10 juli 2024 Meld je aan voor Timmerdorp! 26 juni 2024 3 juli hittebingo in Dorpshuis Hoogkerk 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio 31 oktober 2023 Duurzame Huizendag najaar 2023, voor elk wat wils! 12 oktober 2023 Boomspiegels in Cortinghlaan feestelijk vergroend 27 juni 2023 Vrijwilligers gezocht voor Timmerdorp! 15 maart 2023 Beijum Woont Duurzaam 8 maart 2023 Jouw studentenhuis helemaal voorzien van tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie 14 februari 2023 Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach!