Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Lydwine 19 juni 2025

In dit eetbare bos leer je wat je kunt eten uit de natuur

Heb jij de blaadjes van de uiensoepboom wel eens geproefd? Brave hendrik gewokt of pasta met eeuwige moes gegeten? Dit zijn geen verzinsels, maar planten die in het voedselbos in Glimmen groeien. Tijdens de plukrondleidingen leer je welke planten je kunt eten en welke juist niet. “Zo is lokaal en biologisch eten helemaal niet duur,” vertelt mede-initiatiefnemer van het Voedselbos Madeleine Duran. 

Japanse duizendknoop in je tuin? Voor veel mensen is dit een nachtmerrie. Maar in het Voedselbos te Glimmen is dit ‘onkruid’ een grote hit. “Wij zeggen: if you can’t beat it, eat it!”, lacht Madeleine. “Het is familie van de rabarber, we maken er sap en thee van. En het mooie is: als je de plant ieder jaar oogst, verspreidt hij zich niet verder in je tuin.”  

Eetbaar bos

Tien jaar geleden kocht Madeleine samen met haar zus een lap grond aan de oever van de Drentsche Aa. Samen met vrijwilligers toverden ze het om tot een voedselbos waar je allerlei eetbare dingen vindt. “Een voedselbos is een eetbaar bos. We hebben het zo gemaakt dat de natuur zichzelf in stand houdt. We geven bijna geen water en geen mest.”  

Uiensoepboom

In het midden van het bos is ‘de eeuwige moestuin’. “Vernoemd naar de eeuwige moes die er groeit. Het is een kool dat veel mensen niet kennen. Net als ‘brave hendrik’”, vertelt Madeleine. Aan de rand groeit de uiensoepboom. Van de blaadjes - de naam zegt het al - kun je heerlijke soep maken.  

Geld besparen

Je moet het maar net weten. Want: wat kun je nou wel en wat juist niet eten? Daarom organiseren de zussen plukrondleidingen en kookdemonstraties. “Als je weet wat je in het wild kunt plukken en hoe je het klaarmaakt, kun je best veel geld besparen. Maar het is vooral heel leuk om je eten zelf te verzamelen en klaar te maken.”  

Wat kun je plukken? 

Eén van de dingen die je leert tijdens de plukrondleiding is dat je nooit langs een weg of wandelpad moet plukken. En altijd boven kniehoogte. Zo voorkom je dat je eten plukt waar dieren tegenaan geplast of gepoept hebben. “Pluk alleen wat je kent en haal nooit meer dan een derde weg. De rest is om door te groeien en voor de dieren”, vertelt Madeleine.  

Nieuwsgierig? 

Nieuwsgierig geworden naar het voedselbos? Neem eens een kijkje. Op 27 juni kun je meedoen aan een open rondleiding en op 4 juli met de zomer-kookdemo. Zin om nog meer te leren en gezellig samen te werken in het bos? Word dan vrijwilliger. Kijk voor meer informatie en voor het opgeven voor activiteiten op www.voedselbosglimmen.nl

Onderschrift foto: Voedselbos-kok Marianne voor de uiensoepboom.

18 april 2024 Maai Mei Niet 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 31 oktober 2023 Duurzame Huizendag najaar 2023, voor elk wat wils! 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach!