Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 12 oktober 2023

Boomspiegels in Cortinghlaan feestelijk vergroend

Vrolijke salsamuziek klinkt uit een roze speaker en her en der komen vrouwen aanlopen met grote bakken in hun handen, gevuld met allerlei hapjes. De Cortinghlaan in Groningen had afgelopen woensdag twee feestjes te vieren: de afsluiting van de ‘Straataanpak’ van bewonerscoöperatie GoeieBuurt en het Boomspiegelfeest.

Terwijl links en rechts brownies en broodjes worden neergezet op statafels vertelt Jenny van GoeieBuurt meer over de organisatie. “Het is een initiatief voor en door bewoners van de Korrewegwijk en de Hoogte. We zijn in totaal met een team van 13 mensen en we voeren onder andere de Straataanpak uit. Dat houdt in dat we bij mensen in een bepaalde straat aanbellen en hen vragen wat er speelt in de straat en wat ze graag zouden willen veranderen. Zo proberen we de buurt mooier, leuker en veiliger te maken. Bij de Cortinghlaan sprongen verschillende onderwerpen eruit. Zo willen mensen meer groen in de straat, is er behoefte aan meer contact tussen de koop- en huurhuizen en zijn er veel mensen met een passie voor koken. Zo kwamen we op het idee om het pleintje, dat in het midden van de straat staat, te gebruiken voor een vergroeningsactie gecombineerd met een potluck. Op deze manier sluiten we op een mooie manier de Straataanpak af.”

Kinderen uit de Cortinghlaan helpen bij het aanbrengen van planten in de boomspiegel.

Biodiversiteit
GoeieBuurt werkt veel samen met de WIJ en met de Gebiedsteams. Voor de boomspiegelactie is er contact gelegd met Laurens Stiekema van Stadsbeheer, die het vergroten van een aantal boomspiegels en vaste planten heeft geregeld. Hiermee wil de gemeente Groningen de biodiversiteit in de straat vergroten en ontmoeting tussen buren stimuleren. En als je om je heen kijkt op het plein, naar de kinderen die met schepjes in de weer zijn en uitleg krijgen van de buurvrouw over de juiste manier om blauwe druifjes te poten, dan kan je alleen maar concluderen dat het een geslaagde middag was!

Het vergroenen van de Cortinghlaan wordt gevierd.

Meer informatie
Meer informatie over Goeiebuurt lees je hier. Wil je ook een boomspiegel of boomtuin aanleggen en onderhouden? Daarvoor moet je een aanvraag indienen bij de gemeente Groningen. Dat kan weer vanaf begin 2024. Lees er hier meer over.

18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 31 oktober 2023 Duurzame Huizendag najaar 2023, voor elk wat wils! 8 maart 2023 Jouw studentenhuis helemaal voorzien van tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach!