Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Begin met je eigen moestuin

Wil jij vers en gezond eten? Begin je eigen moestuin en verbouw zelf je voedsel.

Wil jij super vers eten? Tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan met je moestuin. Met deze tips kun je al snel je eigen voedsel verbouwen.

Aan de slag
Zolang het niet te warm is en er geen vorst verwacht wordt kun je aan de slag. Begin klein en met makkelijke groenten zoals spinazie, sla, bonen of radijsjes. Behalve water hebben deze groenten namelijk niet veel nodig. Heb je geen tuin? Een grote pot met sla of courgette kan ook. Of kweek wat kruiden in een pot op de keukenvensterbank. Heb je thuis toch niet genoeg ruimte? Dan kun je ook samen met je buren een moestuin aanleggen in jouw buurt. Lees op de website van de gemeente hoe je dit kunt doen.

Tip

Beluister ook de Podcast de Groentjes voor meer tips. De Groningse Podcastmakers Marius Kooij en Jurgen van Tolie nemen je mee naar de volkstuin. Leer over natuurlijk tuinieren, ontmoet leuke mensen en hoor hoe de volkstuin klinkt!

app.springcast.fm

De ligging
Bepaal waar je je moestuin wilt hebben. Zoek een plekje uit de wind waar de zon per dag tenminste 6 uur schijnt. Inspecteer de bodem want die is erg belangrijk. Spit het goed om en verwijder het onkruid en gras. Zorg ervoor dat je voldoende compost aan de bodem toevoegt. Dit zorgt voor de juiste structuur en beschermt tegen uitdrogen en bevriezing.

Ontwerp je moestuin
Maak een ontwerp en plaats de zaden en plantjes in de grond op basis van je indeling. Over het algemeen geldt dat hoe groter de zaden, hoe dieper die gezaaid moeten worden. Zorg voor voldoende afstand tussen de zaden en druk de grond goed aan. Maak de grond vochtig, maar let op dat je niet een te harde waterstraal gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de zaden weggespoeld worden. Hou de tuin bij door regelmatig onkruid te verwijderen en de grond van de juiste voeding te voorzien.

Meer inspiratie nodig?
Er zijn ontzettend veel initiatieven in de stad. Ga vooral eens langs bij een van de buurttuinen! Op deze kaart zie je de verschillende Eetbare Stadsinitiatieven die er in de gemeente Groningen zijn.