Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Groningen Proeft met Food Trails

Samen werken we aan toegang tot gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.

Groningen Proeft met Food Trails

Wist je dat er ontzettend veel initiatieven in Groningen zijn om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken voor iedereen? Zo zijn er volkstuinen, stadsakkers, kookworkshops, schooltuinen, ga zo maar door. Gezond en duurzaam voedsel speelt een belangrijke rol bij dringende thema’s zoals gezondheid, armoede, sociale inclusie en het milieu.

Met het Europese project ‘Food Trails’ ondersteunt de gemeente Groningen gezonde duurzame voedsel initiatieven. Daarnaast leert ze in proeftuinen hoe de reis ‘van boer tot bord’ duurzamer gemaakt kan worden, hoe je voedsel gemeenschappen kan versterken en duurzaam eetgedrag stimuleert. Ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond en veilig voedsel, dat is het idee.

Op dit moment zijn er twee voedselinitiatieven die meedoen aan Food Trails, namelijk Toentje en TuinindeStad.

Toentje/Bie de Buuf
Toentje, is een sociale onderneming in de Oosterparkwijk. Zij verbouwt vers voedsel voor de voedselbank en bij haar buurtrestaurant ‘Bie de Buuf’ kun je genieten van een lokaal menu. Naast o.a. kooklessen voor de basisschoolkinderen uit de wijk organiseren zij ook allerlei activiteiten om verschillende mensen met elkaar in contact brengen en bieden ze laagdrempelige, duurzame en veilige werk- en leerplekken.

toentje.nl

Tuinindestad / Westpark
Centraal in het Westpark vind je Tuinindestad, een open plek, waar we de dingen samen organiseren en uitvoeren. We kweken vaste planten (zonder gif!), onderhouden een moestuin, een camping, een kerstbomenbos, een wilgendoolhof, enzovoort. Samen met de andere gebruikers in het park (Plukn, BlijeBodem, TinyHouses, schooltuin NDE, scouting en waterski-club) én omwonenden geven we het park een eigen en eigenwijze invulling. Onder het motto ‘Natuurlijk Avontuurlijk’ kun je het Westpark (straks) opnieuw ontdekken. Zin om mee te helpen? Elke donderdag koken en eten we samen, kom maar langs en/of kijk op de agenda van Tuinindestad.

detuinindestad.nl

Dit soort voedselinitiatieven willen we graag helpen om verder te ontwikkelen en om uit te breiden naar andere delen van stad. Ken jij een initiatief dat mensen toegang biedt tot duurzaam, gezond en betaalbaar voedsel? Neem dan contact met ons op door te mailen naar: foodtrails@groningen.nl.