Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam en gezond eten is niet duur

Met duurzaam eten kan je juist een hoop besparen. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Vaak denken mensen dat duurzaam en gezond eten duur is, maar niets is minder waar. Wist je bijvoorbeeld dat je enorm kunt besparen door boodschappen op de markt te halen? Of door minder vlees te eten? Met duurzaam eten kun je juist geld besparen. Hieronder 5 tips op een rij.

Ga voor vega
Kies vaker voor vegetarische producten. Vlees is duur en erg slecht voor het milieu. Vooral rund- en lamsvlees zorgen voor veel CO2 uitstoot. Door minder vlees te eten en vaker voor plantaardige opties te kiezen zoals peulvruchten, tofu en noten, help je het klimaat en bespaar je ook nog eens veel geld.

Kies seizoensgroenten
Eet met de seizoenen mee. Seizoensgroenten hebben een lage prijs, de beste smaak en komen vaak uit eigen land. Groenten uit het seizoen zijn goedkoper omdat ze in dat seizoen geoogst worden. Er is dan veel aanbod en hierdoor is de prijs laag.

Kies voor zo vers mogelijk
Bespaar door zelf groente en fruit te snijden. Voorgesneden plastic zakjes zijn een keer zo duur en al die verpakkingen zijn natuurlijk zonde. Daarnaast voorgesneden groente en fruit niet vers en dus minder gezond. Ook zijn ze vaak minder lang houdbaar.

Ga naar de markt
De markt is een goede plek om boodschappen te kopen. Hier kun je ook nog eens verpakkingsvrij winkelen en het is vaak nog goedkoper dan de supermarkt ook.

Tip

Bezoek op vrijdag de kraam van de Eemstuin op de vismarkt, hier verkopen ze zelf-geoogste biologische groenten.

Gooi je geld niet weg
Kook zelf en maak je eigen lunch. Hiermee bespaar je ontzettend veel geld en weet je zeker dat het vers is. Zorg er wel voor dat je op maat kookt en koopt en gebruik restjes voor de soep of een omelet. Meer tips om verspilling tegen te gaan vind je hier.

Toch zin om duurzaam uiteten te gaan? Op woensdag en vrijdag kun je een gratis vegetarische maaltijd krijgen bij het Free Café. Hier maken ze maaltijden van eten dat anders weggegooid zou worden. Goed voor het milieu en je portemonnee!