Slimmer met eten, minder verspillen
Hoe kun je ervoor zorgen dat je minder voedsel verspilt? Lees de 5 tips hieronder.
Voorkom Voedselverspilling
In Nederland verspillen we veel voedsel. Dit is natuurlijk zonde en ook nog eens slecht voor het milieu. Vooral vlees, zuivel, sauzen/vetten, groente, fruit en brood spelen een grote rol bij verspilling. Wil jij minder voedsel verspillen? Bekijk de tips hieronder.
Voorkom Voedselverspilling
-
1
Gooi goed voedsel niet weg
Zo'n 9% van ons eten verdwijnt ieder jaar ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 33 kilo goed voedsel per persoon. Met alle huishoudens samen in Groningen betekent dat jaarlijks al 8 miljoen kilo voedsel; duizenden vuilniswagens vol. Omdat het steeds om kleine beetjes gaat, kun je voedselverspilling snel onderschatten. Minder voedsel weggooien kan veel geld besparen: zo'n 140 euro per persoon per jaar. Kijk voor nog meer informatie op Milieucentraal.nl.
-
2
Maak een boodschappenlijstje en koop op maat
Wie een boodschappenlijstje maakt, gooit 40% minder voedsel weg. Check dus voor je boodschappen gaat doen wat je nog in huis hebt. Koop alleen aanbiedingen of voordeelverpakkingen als het producten zijn die je normaal ook gebruikt en als je zeker weet dat je het ook op tijd op kunt maken. Let op de houdbaarheidsdatum! Versproducten kun je beter niet ver vooruit kopen, maar liefst een paar keer per week. Houdbare producten kun je prima in één keer (wekelijks) kopen. Gebruik een koeltas voor gekoelde etenswaren of diepvriesproducten en berg ze thuis meteen op.
-
3
Bewaar eten slim
Met een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast weet je beter wat je hebt. Bij een koelkasttemperatuur van 4 graden blijft eten het langst houdbaar.
Tropisch fruit, tomaten, paprika en aubergine kun je het beste buiten de koelkast bewaren, anders treedt er 'koudebederf' op. Maak aangebroken etenswaren en restjes op voor je iets nieuw openmaakt. Restjes zijn nog twee dagen in de koelkast te bewaren. Veel voedsel dat de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) heeft overschreden is nog prima eet- of drinkbaar. Bij TGT (te gebruiken tot) gaat het om een uiterste consumptiedatum. Na die datum moet je de producten weggooien.
Kijk voor meer informatie over de houdbaarheidsdata (TGT en THT) op Milieucentraal.nl.
-
4
Kook op maat
Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker voor het afmeten. Houd rekening met kleine en grote eters. Als je veel met recepten kookt, kijk dan aan tafel of de hoeveelheden voldoende waren of juist veel te veel en noteer dat bij het recept.
-
5
Kook met restjes
Een kliekje is prima geschikt als warm bijgerecht, maar je kunt het restje ook gebruiken in een recept. Overgebleven rijst kun je bijvoorbeeld invriezen om er nasi van te maken. Meer over koken met restjes vind je hier.
Tip
Verspillingsvrije coach: Gooi je vaker eten weg dan je zou willen? Dan kun je de hulp inroepen van coach Mila. Als verspillingsvrije coach deelt Mila graag tips en trucs om minder voedsel te verspillen.
milieucentraal.nlTip
Gebruik ‘Too good to go’! Met deze app kun je heerlijke producten krijgen die lokale ondernemers aan het einde van de dag overhouden. Hiermee voorkom je verspilling en krijg je een verrassing tegen een lage prijs.
toogoodtogo.nlGeen zin om zelf te koken? Bezoek het Free Café voor een gratis vegetarische maaltijd, van eten dat anders weggegooid zou zijn. Het Free Café draait op vrijwilligers, dus je bent ook van harte welkom om mee te helpen met koken.