Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe eet je duurzaam en gezond?

Duurzaam en gezond eten hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Met deze tips kom je een heel eind.

Hoe eet je duurzaam en gezond?

Duurzaam en gezond eten is makkelijk en goedkoper dan je denkt. Door slimme (eet)keuzes te maken, draag je bij aan een duurzame toekomst. Het is niet alleen goed voor het milieu, het is vooral ook gezond. Wil je duurzamer eten? De tips hieronder helpen je op weg:

1. Kies voor minder vlees. Eet een aantal keren per week (of altijd) vegetarisch dan eet je automatisch minder vlees. Minder vlees eten levert al snel winst op, omdat vlees erg belastend is voor het milieu. Er is veel land, water en voer nodig voor het vee. Daarnaast zorgen dieren voor veel uitstoot van broeikasgassen. Vlees kun je prima vervangen met gezonde alternatieven zoals peulvruchten, eieren, noten, groente, en granen. Of door vleesvervangers natuurlijk.

2. Verbruik minder zuivel. Net als met vlees kun je het milieu minder belasten door voor minder zuivel te kiezen of het helemaal te vervangen. Je kunt zuivel met een plantaardig alternatief vervangen, zoals amandel-, soja- of havermelk.

3. Eet wat past bij het seizoen. Groente en fruit worden vaak in een bepaald seizoen geoogst. Deze seizoensproducten worden snel van het land gehaald en naar de winkel gebracht en hierdoor belasten ze het milieu minder.

Tip:

Groentes die het hele jaar door geoogst worden zijn altijd een duurzame keuze (bijvoorbeeld broccoli, rode kool, bietjes en wortels).

4. Kijk waar je eten vandaan komt. Welke reis heeft het afgelegd? Het is namelijk slecht voor het milieu wanneer het eten met een vliegtuig hierheen gebracht moet worden. Let maar eens op de bordjes in de supermarkt. Dan zie je dat de boontjes uit Marokko komen en de mango’s uit Suriname. Dat geldt ook voor producten die in verwarmde kassen worden geproduceerd deze verbruiken namelijk erg veel energie. Hoe dichterbij hoe beter. Ken je bijvoorbeeld de Streekboer of de Stadsakker al? Hier kun je makkelijk duurzaam en gezond voedsel bestellen uit de regio.

5. Voorkom verspilling. Koop je boodschappen zoveel mogelijk op maat. Het helpt om een planning en een lijstje te maken voor je boodschappen doet. Zo koop je niet teveel. Toch teveel gemaakt? Gebruik restjes om bijvoorbeeld soep te maken. Door verspilling tegen te gaan zal je het milieu minder onnodig belasten én het is goed voor je portemonnee. Klik hier voor meer tips tegen verspilling.

6. Kook zelf en kies voor zoveel mogelijk vers voedsel. Als je gezond en duurzaam wil eten kun je het beste zelf koken en alles zelf snijden. Koop bijvoorbeeld een zak aardappelen, in plaats van aardappelpartjes uit het koelvak. Die zijn namelijk al voorgekookt en worden om het er vers uit te laten zien behandeld met een goedje. Dit geld ook voor bewerkt voedsel zoals pizza's, soep uit een pak, en kant -en-klaar-maaltijden. Bewerkte producten hebben bovendien weinig gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, maar juist veel calorieën. Ook kost de productie van kant-en-klaarmaaltijden meer energie en broeikasgassen dan zelf gekookte maaltijden van verse ingrediënten.

Door bewust te koken met vers onbewerkt voedsel help je het klimaat, je portemonnee en ook je eigen gezondheid. Benieuwd waar je duurzame en verse producten kunt kopen in Groningen? Klik hier.