Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Samen een auto, (brom)fiets of bakfiets gebruiken

Door vervoer te delen, zijn er minder voertuigen op de weg. Of je nu carpoolt, gebruikmaakt van het openbaar vervoer, of een deelauto, deelscooter of deelfiets gebruikt: je bent duurzaam bezig!

Deelfiets

Heb je af en toe een fiets nodig in Groningen? Dan is de deelfiets een uitkomst. Op alle drie treinstations (Groningen, Groningen Noord en Groningen Europapark) en op P+R Kardinge en P+R Hoogkerk kun je een OV-fiets huren. Je betaalt € 4,15 per fiets per 24 uur. Het abonnement is gratis. Je hebt alleen een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Heb je een NS Flex-abonnement? Dan hoef je je niet aan te melden voor het OV-fiets-abonnement.

Meld je gratis aan voor het OV-fiets-abonnement

Elektrische deelfiets

Nog makkelijker dan een deelfiets is een elektrische deelfiets. Deze vind je bijvoorbeeld op P+R Hoogkerk. Met deze 'hubfiets' kun je je reis op een aangename manier vervolgen, nadat je je auto hebt geparkeerd. Hubfietsen zijn elektrische fietsen die je tegen betaling kunt gebruiken en na gebruik weer op de P+R terugzet. De fietsen staan in een speciale fietsenstalling waarin ze automatisch worden opgeladen. De kosten voor het gebruik van de elektrische hubfiets zijn voor particulieren €2 per uur, met een maximum dagtarief van €12. Je kunt de hubfietsen gebruiken en reserveren via de app Deelfiets Nederland. Het reserveren van de fiets kan vijftien minuten voor gebruik.

Download de app

Carpool

Carpoolen zorgt ervoor dat er minder auto’s op de weg zijn. Zo verminder je de CO2-uitstoot. En je bespaart ook nog eens flink op je reiskosten!

Vraag je collega's

Het handigst is om aan je collega's te vragen of ze willen carpoolen. Bijvoorbeeld via een oproep op het intranet.

Vind een carpoolmatch via Blablacar

Een andere manier om een carpooler te vinden is via Blablacar. Je plaatst een oproep, met daarbij je vertrekpunt en je bestemming. Ook kun je aangeven of iemand met jou mee kan rijden of dat jij graag mee wilt rijden met een ander. Is er een match, dan krijg je een melding. Je kunt Blablacar gebruiken voor woon-werkverkeer of voor een eenmalige rit naar een andere stad of land.

Vind een carpoolmatch via Blablacar

Autodelen

Op SnappCar kun je auto’s van andere mensen in je buurt huren. De verhuurders bepalen zelf het tarief. Zo kun je in je eigen buurt makkelijk en snel een auto vinden. En staat je eigen auto vaak stil? Dan kun je die ook op Snapcar aanbieden. Zo help jij weer een ander.

Autodelen, regel het veilig via Snappcar

Neem een abonnement op een deelauto

In Groningen zijn er al ongeveer 6.000 mensen die regelmatig een deelauto gebruiken. Aanbieders zijn bedrijven als GreenWheels, MyWheels en EasyDriving. Een deelauto gebruik je alleen wanneer je hem nodig hebt. Je betaalt dan per rit. Dit is een duurzaam en voordelig alternatief voor je eigen (tweede) auto, zeker als je deze niet dagelijks gebruikt. Je bent nog duurzamer bezig als je voor een elektrische deelauto kiest.

Greenwheels heeft zo'n 50 auto's verdeeld over de stad Groningen en in Haren staan Easydriving, met 10 deelauto's in de stad, Haren en Meerstad MyWheels, met zo'n 50 auto's in de stad Groningen

Elektrische deelscooter

Met een elektrische deelscooter ga je snel van A naar B. In Groningen zijn twee aanbieders van elektrische deelscooters, namelijk Felyx en Check. Via een app kun je makkelijk en snel de scooters reserveren en direct gebruiken.

Felix deelscooters Check deelscooters