Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Leg een fleurige geveltuin aan

Heb je geen voortuin, maar wil je wel fleurig groen aan je huis en in je straat? Leg dan een geveltuintje aan. Dat mag onder voorwaarden op de meeste plaatsen!

Niet iedereen heeft een voortuin. Sommige mensen hebben alleen een grijze stoep voor huis. Wil je hier juist meer groen? Leg dan voor de gevel van je woning een perkje aan met planten erin: een geveltuintje. Gevelgroen zorgt voor schaduw op de muur van het huis en zo voor verkoeling op hete zomerdagen. De planten nemen water op en helpen wateroverlast te voorkomen. Ze zijn ook goed voor insecten en vogels en groen aan je huis maakt de straat veel mooier!
Lees hieronder tips en een stappenplan voor de aanleg.

Op de meeste plekken in de gemeente Groningen mag je zelf een geveltuin aanleggen. Maar in sommige gevallen moet je eerst overleggen met de gemeente. In alle gevallen moet je het melden als je een geveltuin wilt aanleggen.

Wanneer overleg je met de gemeente?
Overleg met de gemeente als je een geveltuin wilt aanleggen in de Binnenstad, het Ebbingekwartier en bij beschermde stads-/dorpsgezichten. Dit geldt ook bij monumentale gebouwen en als er geen tegel voor je woning liggen, maar bijvoorbeeld klinkers of asfalt. Daarnaast ook bij de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop. De gemeente beoordeelt of een geveltuin er toch mogelijk is. Zo ja, dan legt de gemeente die zelf aan om hier overal hetzelfde kwaliteitsbeeld te krijgen. Je hoeft dan alleen nog de planten erin te zetten. Woon je in een huurhuis? Overleg dan met de verhuurder.

Hoe meld ik de aanleg van mijn geveltuin?
Als je een geveltuin aanlegt, moet je dit melden via een contactformulier. Dat formulier staat op de website van de gemeente. Via dit formulier kun je ook vragen stellen.

Hoe leg ik een geveltuin aan?

Er zijn een aantal regels voor de aanleg van een geveltuin. De belangrijkste is dat er voldoende loopruimte overblijft op de stoep. Een geveltuin is maximaal 45 centimeter diep. Maak altijd een rand of border er omheen. Dat kun je doen met overtollige tegels.

We leggen het onderstaande video uit.

Stappenplan

  • Stap 1

    Meten en verwijderen

    Meet tot 45 centimeter van je woning. Dat is de maximale diepte van je geveltuin. Meet ook de rest van de stoep. Er moet minimaal 1,50 meter loopruimte overblijven. Zo blijft de stoep bereikbaar voor iedereen. Hierna kun je de tegels tegen je huis verwijderen. De eerste tegel gaat vaak moeizaam, daarna is het zo gepiept.

  • Stap 2

    Grond omscheppen en rand maken

    Schep het zand los en graaf een geul waar je enkele verwijderde tegels rechtop in kunt zetten. Zo maak je een rand om het geveltuintje.

  • Stap 3

    Hergebruik de tegels

    De overgebleven tegels kun je hergebruiken voor bijvoorbeeld een (verhoogde) border of plantenbak. Daar kun je veel tegels in kwijt. Heb je daarna nog tegels over, lever ze dan in bij een afvalbrengstation. In het voorjaar haalt de Tegeltaxi tegels op.

  • Stap 4

    Tuinaarde erin

    Vul je geveltuin met (bemeste) tuinaarde tot aan dezelfde hoogte als de stoep. Per meter is ongeveer 100 liter aarde nodig. Stamp tussendoor de grond goed aan. Denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van je woning!

  • Stap 5

    Planten erin

    Nu kunnen de planten erin! Tips: geef ze voldoende ruimte en dompel de wortels in een emmer water voordat ze de grond ingaan. Lees op deze pagina welke planten geschikt zijn voor geveltuinen en meer praktische tips.

  • Stap 6

    Verzorgen en genieten

    Geef de planten in het begin en bij droog weer regelmatig water en snoei ze als ze beginnen te groeien. Houd je tuintje netjes. Zo genieten jij en je buurtgenoten nog meer van jouw mooie, groene geveltuin in de straat!

Geveltuin met voorjaarsbloemen
Geveltuin met voorjaarsbloemen

Gevelgroen menukaart
Er zijn 2 vormen van geveltuintje. De horizontale voor de gevel waarbij een mix aan planten, zoals struiken, bloemen en klimmers, de grond ingaan. Dit is een populair geveltuintje die je op veel plekken ziet. Vaak is dit geveltuintje klein, minder dan 2,5 m2. Daarnaast zijn er allerlei vormen van verticaal gevelgroen waarbij verwijdering van stoep of straattegels minimaal is. Deze vormen staan in de ‘Gevelgroen menukaart’ (pdf, 4.131 kb). Vaak gaat het om een constructie voor en langs de gevel, zoals staaldraden of een cassettewand. Deze geveltuinen zijn vaak veel groter dan 2,5 m2.

Geveltuin met bijenhotel
Geveltuin met bijenhotel.

Wist je dat?

Er zijn in totaal 3824 geveltuintjes in de gemeente aangelegd.