Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Vraag gratis een geveltuin aan

Heb je geen voortuin, maar wil je wel groen aan je huis en in je straat? Vraag dan een geveltuintje aan. Dat kan weer begin volgend jaar!

Niet iedereen heeft een voortuin. Sommige mensen hebben alleen een grijze stoep voor huis. Wil je hier juist meer groen? Vraag dan een geveltuintje bij de gemeente aan. Dat kan gratis en vanaf begin 2023. Gevelgroen zorgt voor schaduw op de muur van het huis en zo voor verkoeling op hete zomerdagen. De planten nemen water op en helpen wateroverlast te voorkomen. De planten zijn ook goed voor insecten en vogels en groen aan je huis maakt de straat veel mooier!

Stappenplan
De gemeente Groningen legt de geveltuin aan. Een aantal stenen of tegels langs de muur worden vervangen voor verse aarde. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat er voldoende loopruimte op de stoep overblijft. Plant vervolgens zelf een paar klimplanten, stokrozen, klimrozen, zonnebloemen of andere planten en klaar is je groene geveltuin. Een stappenplan voor de aanleg van een groene gevel of geveltuin vind je op de website van Milieu Centraal.

Gevelgroen menukaart

Er zijn 2 vormen van geveltuintje. De horizontale voor de gevel waarbij een mix aan planten, zoals struiken, bloemen en klimmers, de grond ingaan. Dit is een populair geveltuintje die je op veel plekken ziet. Vaak is dit geveltuintje klein, minder dan 2,5 m2. Daarnaast zijn er allerlei vormen van verticaal gevelgroen waarbij verwijdering van stoep of straattegels minimaal is. Deze vormen staan in de ‘Gevelgroen menukaart’ (pdf, 4.131 kb). Vaak gaat het om een constructie voor en langs de gevel, zoals staaldraden of een cassettewand. Deze geveltuinen zijn vaak veel groter dan 2,5 m2.

Geveltuin met bijenhotel
Geveltuin met bijenhotel


Een groene gevel met verkoelende klimop

De groenblijvende klimop, hedera helix, is een snelgroeiende plantensoort. Daarmee is de klimop zeer geschikt om muren te vergroenen. Daarnaast zorgt de plant voor verkoeling op zonnige, warme dagen. Lees meer erover op deze website.

Jaarbudget voor geveltuinen is op

Het jaarbudget voor het aanleggen van geveltuinen is helaas op. Dit betekent dat je geen aanvraag meer kunt indienen voor 2022. Volgend jaar is er weer een mogelijkheid om een gratis geveltuin aan te vragen.

Wist je dat?

Er zijn in totaal 3110 geveltuintjes in de gemeente aangelegd.

Geveltuin met voorjaarsbloemen
Geveltuin met voorjaarsbloemen