Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Praktische tips voor jouw geveltuin

Welke planten passen in een geveltuin? We hebben een aantal soorten op een rij gezet.

Je hebt een geveltuin en bent op zoek naar geschikte planten. De juiste soort hangt onder andere af van de ligging, schaduw of zon, en of er bijvoorbeeld ruimte is om de planten te laten klimmen aan de gevel. Bekijk onderstaande praktische tips.

  • Zon / schaduwzijde Bepaal het soort planten op basis van de hoeveelheid zon de geveltuin heeft per dag. Veel planten zijn hier gevoelig voor en zullen niet (goed) groeien als ze op een verkeerde plek worden geplant.
  • Bewateren Aan de gevel valt vaak weinig regenwater op de grond, waardoor de geveltuin al snel te droog is voor planten. Houdt hier rekening mee met de keuze van de planten. Anderzijds kan het zijn dat het hemelwater via de regenpijp uitkomt in de geveltuin. Een mooie manier om de planten te voorzien van water, maar hierdoor kan deze plek juist geregeld erg nat zijn. Hou dit in de gaten. In de zomer regent het vaak erg weinig en kan een gietertje geen kwaad.
    Geveltuin met rozen
    Geveltuin met rozen
  • Weinig onderhoud Veel mensen houden niet van tuinieren maar wel van een groen uitzicht. Nu valt het natuurlijk erg mee hoeveel onderhoud een geveltuin vraagt, maar toch. Kies voor planten die weinig verzorging nodig hebben zoals: carex, sedum, geranium, helleborus, persicaria, rudbeckia.
  • Evergreen In de herfst en winter zijn veel planten kaal. Wil je groenblijvende planten aanplanten om altijd op wat kleurrijks uit te kijken, dan kun je denken aan: klimop, groenblijvende clematis, vuurdoorn, winterjasmijn, Toscaanse jasmijn.
  • Bollen Ook zou je naast planten, bollen in de tuin kunnen planten voor wat kleur in het vroege voorjaar. Deze uiterlijk in het najaar in de grond poten.
  • Geen kattenbak Helaas vinden katten geveltuintjes een aantrekkelijke plek om hun behoefte te doen. Dit kun je veelal voorkomen door de geveltuin direct goed vol met planten te zetten. Hierdoor blijft er weinig ruimte met aarde over wat katten zo fijn vinden.
  • Voeding voor de tuin Afhankelijk van het soort planten waarvoor je hebt gekozen, stem je de soort verzorging af. Bij sommige planten, zoals lavendel, houden van zure grond en kun je af en toe koffiedik in de aarde gooien. Dit schijnt ook goed tegen katten te helpen.
    Geveltuin in het voorjaar
    Geveltuin in het voorjaar
  • Hoogteverschillen Planten hebben verschillende hoogtes. Plaats voor de zichtbaarheid de grote planten aan de gevelzijde. De meeste tuinen die zijn ontworpen, maken gebruik van hoge en lage planten. Dat geeft wat dimensie aan de tuin.
  • Klim- en leiplanten Sommige klimplanten hechten zich aan de muur, bijvoorbeeld de klimop, klimhortensia en de wingerd. Andere klimplanten, waaronder clematis, blauweregen en passiebloem, hebben steun nodig om te klimmen, zoals een spandraad. Denk ook aan leistruiken als een appel of peer.
  • Planten waar bijen en hommels op afkomen Hommels en bijen komen op nectar af, daarnaast selecteren ze bloemen op kleur. Goed om ze te helpen met de volgende planten: veldsalie (kleur blauw-paars), struikklimop (bloeit in najaar), echte koekoeksbloem (kleur lichtpaars/lila), grasklokje (kleur blauw), vingerhoedskruid (diverse kleuren), stokroos (diverse kleuren). Let goed op welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt want de bijensterfte is een groot probleem.
  • Struiken waar vogels op afkomen Struiken met bessen trekken vogels (merels, lijsters). Deze vogels voorkomen ook dat er te veel slakken in de geveltuin komen. Geschikte struiken zijn: klimop, kamperfoelie en hulst. De klimop klimt langs de gevel en kan eventueel in de (half)schaduw staan, bloeit van september tot december, kleuren geelgroen. De klimplant kamperfoelie vraagt een beetje steun en kan overal staan. Bloeit eind mei, kleuren wit, geel of roze. De hulst kan in de schaduw staan, bloeit van mei tot juni, kleur wit.
  • Planten waar vlinders op afkomen Goede vlinderplanten zijn planten met veel nectar in de bloem. Ze staan bij voorkeur op een beschutte plaats, liefst op de zuidgevel voor de warmte die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen. Deze planten staan graag in de zon: marjolijn en tijm, bloeit in de zomer, ook lekker in de keuken. Lavendel, bloeit in de zomer. Herfstaster, bloeit in de herfst, kleur lila-blauw. Beemdkroon, bloeit in de zomer, kleur lila. Koninginnekruid, bloeit in de zomer, kleur lichtpaars. Hysop, bloeit in de zomer en nazomer, kleur blauw. In de halfschaduw staat de sleutelbloem, bloeit in het voorjaar, kleur geel.

Tips

Vraag anderen of ze nog stekjes hebben, gebruik bij voorkeur biologische bloemzaadjes en kijk of er een zadenbibliotheek in de buurt is