Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Dit kun jij doen om hitteoverlast te voorkomen

Door klimaatverandering hebben we ’s zomers steeds vaker te maken met warme of zelfs extreem hete dagen. Voorkom hittestress, hou je huis koel en je tuin fris met onderstaande tips.

Meer groen aanleggen helpt om hitteoverlast te voorkomen. Dat doet de gemeente Groningen ook. Het is onze ambitie om jaarlijks 30.000 m2 groen toe te voegen en 1000 bomen aan te planten op diverse gronden en terreinen in onze gemeente. We stimuleren onze inwoners ook om bomen te planten en tegels te vervangen door groen. Daarvoor geven we klimaatsubsidie. Deze en meer tips lees je hieronder.

12 tips tegen hitteoverlast

 • Tip 1

  Vervang stenen door groen

  Stenen warmen op door de zon en houden de warmte lang vast. Zeker na een zonnige, warme dag blijven stenen lang nagloeien. Zelfs ’s avonds, als de zon al weg is en de temperatuur is gedaald. Gras en planten geven juist verkoeling doordat ze vocht bevatten. Een deel van de stenen in je tuin vervangen voor groen maakt je tuin, en de dus de omgeving van je huis, koeler. Dit is ook binnen te merken!
  Een stappenplan om tegels te vervangen door groen vind je op de website van Milieu Centraal.

 • Tip 2

  Maak een geveltuin

  Als je planten voor de muur zet, of zelfs langs de gevel omhoog laat groeien, voorkom je dat de stenen van de muur opwarmen en ’s avonds warmte blijven afgeven. Planten bevatten namelijk water en geven schaduw. Bij warm weer verdampen ze vocht om zelf koel te blijven. En daarmee maken ze ook hun omgeving koeler! Lees hier hoe je een geveltuin aanlegt.

 • Tip 3

  Creëer schaduw

  In de schaduw is het altijd minder warm. Dat scheelt snel een paar graden op hete dagen. Dus met een parasol, door een schaduwdoek op te hangen of door een pergola neer te zetten in je tuin, creëer je een fijn plekje uit de zon. Als je klimplanten over de pergola heen laat groeien, heb je helemaal een mooie groene en lekkere koele plek.

 • Tip 4

  Plant een boom

  Wat – naast schaduw – de meeste verkoeling geeft is een boom. Dat komt doordat die water verdampt én voor schaduw zorgt. Onder een boom is het soms wel 10 graden koeler! Een boom is de meest duurzame en natuurvriendelijke vorm van verkoeling. Je kunt bij de gemeente klimaatsubsidie aanvragen voor het planten van een boom.

 • Tip 5

  Leg een groen dak aan

  Daken vangen veel zon. Wist je dat de temperatuur van een donker, betumen dak tijdens een zonnige dag kan oplopen tot boven de 70 °C? Die warmte is het dak niet zomaar kwijt. Wanneer je plantjes op het dak legt met een groen dak, scheelt dat vele graden. Een sedumdak wordt hooguit 35-40 °C. Bovendien zetten de plantjes CO₂ om in zuurstof, nóg een positief punt van een groen dak! Vraag bij de gemeente klimaatsubsidie aan voor de aanleg van een groen dak.

 • Tip 6

  Houd tijdens hitte deuren en ramen dicht

  Hou de warmte zoveel mogelijk buiten je huis. Is het heet en zonnig? Doe dan de buitendeuren en de ramen dicht en houd deze overdag dicht. Zo kan de warme buitenlucht niet naar binnen komen en blijft het wat koeler in huis.

 • Tip 7

  Is het buiten afgekoeld? Dan de ramen open

  Is het buiten afgekoeld en is de temperatuur buiten lager dan in huis? Zet dan juist de ramen open. Het liefst tegen elkaar, zodat het lekker kan doorwaaien en de koelte naar binnen stroomt.

 • Tip 8

  Houd zonlicht door het raam tegen

  Zonlicht op het raam geeft binnen warmte. Tijdens warme, zonnige dagen kan dat vervelend zijn, omdat het binnen erg heet wordt. Wat helpt is de zon te blokkeren. Bijvoorbeeld door het (rol)gordijn dicht te doen. Wat nog beter werkt is zorgen dat de zonnestralen niet bij het raam terecht komen. Dat kan met een zonnescherm of met een (rol)luik. Of door je tuin te vergroenen en schaduw te creëren, zoals hierboven is beschreven.

 • Tip 9

  Isoleer je huis

  Je huis isoleren houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte juist buiten. Het isolatiemateriaal vertraagt de stroming van warmte. Wanneer je woning is geïsoleerd, duurt het dus langer voordat de binnen- en buitentemperatuur gelijk worden. Lees hier over leningen en subsidies voor het isoleren van je huis.

 • Tip 10

  Gebruik een ventilator, geen airco

  De airco gebruikt energie om lucht af te koelen. Aan de andere kant van het apparaat komt daardoor juist warmte vrij. Vandaar dat een airco vaak een buitenunit heeft, die de buitenruimte verwarmt. Dit is een nadeel, vooral op warme dagen. Nog een nadeel van een airco is dat hij veel stroom verbruikt. Een week de airco aan hebben staat gelijk aan een jaar lang de koelkast gebruiken!
  Een ventilator gebruiken is daarom beter. Die zijn veel zuiniger in gebruik. Tip voor het gebruik van de ventilator: zet een fles bevroren water ervoor. Dan blaast hij koude lucht!

 • Tip 11

  Koel koken

  Probeer tijdens warme dagen geen ovenmaaltijd of iets dat lang op het vuur moet staan te maken. Dat warmt de keuken alleen maar verder op. Probeer bijvoorbeeld een lekkere salade. Tips over duurzaam en gezond eten lees je hier.

 • Tip 12

  Zet apparaten uit

  Tijdens een tropische dag wil je geen extra warmte in huis. Ook elektrische apparaten in je huis geven warmte af. Zelfs in de stand-by modus. Zet daarom zoveel mogelijk apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Zoals je tv, koffiezetapparaat, waterkoker, andere keukenapparaten, (spel)computer en printer. Dat scheelt trouwens ook op de energierekening!