Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Voorkom hittestress bij huisdieren

De zomers worden steeds warmer, dit betekent dat ook onze huisdieren het steeds warmer krijgen. Hieronder geven wij wat tips om ervoor te zorgen dat jouw dieren ook in de zomer koel blijven en minder last krijgen van de steeds hogere temperaturen.

Herkennen oververhitting
Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen bijvoorbeeld gaan braken, vogels zitten vaak met hun veren gespreid met de snavel open en een kat kan onrustig gedrag vertonen of juist heel sloom zijn.

Wat kan ik doen?
Als jouw huisdier een van deze symptomen heeft is het belangrijk dat je helpt met het koelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij honden, katten, konijnen en knaagdieren vooral de kop, oren, hals en poten nat te maken. Gebruik geen ijskoud water, dit werkt averechts. Hierdoor trekken de bloedvaten samen waardoor je huisdier nog lastiger de lichaamswarmte kan afgeven. Gebruik voor het koelen lauw water, ook voor drinkwater. Met drinkwater is het ook belangrijk dat je geen liters aanbiedt, hierdoor kunnen ze maagproblemen krijgen.
Als de oververhitting nog erger is dan kan je huisdier een hitteshock krijgen. Dit kun je herkennen aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, je moet direct de dierenarts bellen en beginnen moet koelen.

Binnen of buiten tijdens de hitte?
Straten en het asfalt worden tijdens de hoge temperaturen ook heel warm. Dit zorgt ervoor dat de voetzolen van dieren sneller verbranden. Het is verstandig om huisdieren daarom tijdens de middag binnen te houden en vooral in de ochtend (voor de hitte) en in de avond (na de hitte) pas buiten te laten. Je kunt je huisdieren dan beter binnen houden met goede ventilatie of buiten zorgen voor schaduw en voldoende water.

Meer tips
Op deze website staan meer tips om je huisdier koel te houden.