Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

3 mei 2025

Van taboe naar tool - Rosie

Elke maand gooien we samen miljoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden weg. Netjes verpakt in een zakje of opgerold in een halve wc-rol en hup, de vuilverbranding in. Raar? Ja. Máár het hoeft niet. Deze vijf Groningers kiezen voor duurzame alternatieven en delen hun verhaal.

Een menstruatiecup is net zo normaal als een herbruikbare tas. Dat zou het in elk geval moeten zijn.

“Eerlijk? Ik vond het iets voor ‘hippies’ die zich nooit wassen” lacht Rosie, terugdenkend aan haar eerste kennismaking met de menstruatiecup in 2015. “Ik was zestien, zat op een dansschool in Londen en zag er een advertentie van op een wc-deur. Mijn eerste gedachte: gadver. Te veel bloed, te veel gedoe.”

Maar jaren later, bij een voorstelling, had Rosie er genoeg van om steeds te checken of dat touwtje niet zichtbaar was. “Dus ik gaf de cup een kans. En toen kwam het besef: hé, ik gooi helemaal niks meer weg. Geen plastic, geen toiletpapier, geen verpakkingen – niks. Dat voelde zó goed. Zó vanzelfsprekend.” Blijkbaar waren die ‘hippies’ zo gek nog niet.

Bewegingsvrijheid

Voor Rosie – danseres in hart en nieren – is vrij kunnen bewegen essentieel. “En die vrijheid geeft de cup me. Ik hoef maar één ding mee te nemen, ik voel het amper en ik kan dansen zonder zorgen.” Maar voor Rosie is de vrijheid om het heft in eigen handen te nemen minstens zo belangrijk. “Je hebt zelf de controle; jíj beslist wat je in je lichaam stopt en kiest bewust. Dat voelt megakrachtig.”

Ook Rosie groeide immers op met wegwerpmiddelen. Dat was de norm. Punt. En dus ook: weinig bewegingsvrijheid. “Ik weet nog dat er zelfs een rangorde was in tampons. Coole meiden gebruiken tampons uit de dure, shiny verpakkingen. Dat was status. Had je huismerk, dan hoorde je er toch een beetje minder bij.”

Tijd voor de switch

Als het aan Rosie ligt, worden cups en andere duurzame menstruatieproducten de nieuwe norm. “Toen we ineens moesten betalen voor plastic tasjes in de supermarkt, vonden we dat ook raar. Nu probeert iedereen eraan te denken een tas mee te nemen. Waarom zouden we niet net zo’n switch maken voor menstruatie? Weg met de wegwerp – lang leve de cup of het menstruatieondergoed.”

Wat volgens haar helpt om dat écht te veranderen? “Mensen die het gesprek op gang brengen, die op een simpele manier uitleggen hoeveel afval we eigenlijk produceren. Die zeggen: ‘Het is oké. Duurzame menstruatieproducten zijn veilig. Ze werken. Probeer het gewoon eens.’”

Een cup is fire

Duurzaam menstrueren zou net zo cool moeten zijn als dat het noodzakelijk is. “Natúúrlijk neem je een canvastas mee naar de Appie. Natúúrlijk gebruik je een cup. En hé – het is ook nog eens veel goedkoper.”

Wil je meepraten of duurzame alternatieven? Of heb je een prangende vraag? Stel ‘m via onze socials!

3 mei 2025 Gynaecoloog in opleiding UMCG over duurzame menstruatieproducten 3 mei 2025 Politiek in de badkamer - Birgit 5 april 2025 Team cup for life - Anna 5 april 2025 Dansen op je cyclus - Grace 5 april 2025 Oerkracht in ondergoed - Maya Maria