Politiek in de badkamer - Birgit

Elke maand gooien we samen miljoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden weg. Netjes verpakt in een zakje of opgerold in een halve wc-rol en hup, de vuilverbranding in. Raar? Ja. Máár het hoeft niet. Deze vijf Groningers kiezen voor duurzame alternatieven en delen hun verhaal.
Uit boekjes leer je niet menstrueren
“Ik weet het nog goed, het was vlak voordat ik naar de middelbare school ging, op het verjaardagsfeest van mijn broer,” vertelt de 24-jarige Birgit. “Daar werd ik voor het eerst ongesteld.” Birgits ouders hadden de nodige voorbereidingen getroffen en al een voorraadje ‘voorlichtingsboeken’ aangeschaft, “maar Goedele Liekens kon dit niet voor me fixen. Uit boekjes leer je nou eenmaal niet menstrueren.”
Een tikkeltje anders
Birgit werd geboren op 8 maart: Internationale Vrouwendag. Zou dat de reden zijn dat de student psychologie zich met zoveel overtuiging inzet voor een eerlijkere, betere en groenere wereld? “Ik was vijftien toen ik voor het eerst een cup probeerde. Ik dacht: we zien dat de wereld vergaat, maar tóch gooi ik iedere maand weer tampons en maandverband weg. Dit was de ultieme oplossing.”
Daarmee week ze ongetwijfeld af van haar klasgenootjes. “Er was bij ons thuis echt wel aandacht voor duurzaamheid; ons hele gezin at vegetarisch. Maar ik week wel af van de norm,” knikt Birgit. “Ik was luid, ik had een mening, was misschien een tikkeltje anders.”
“Voor mij gaat duurzaam menstrueren over toegang, autonomie, gelijkheid én over jezelf serieus nemen”
Statement in de badkamer
Toch bleef ze kiezen. Steeds bewuster. Voor eerlijke producten, voor minder afval, voor autonomie. En dus ook voor de cup. “Het was echt even zoeken, hoor. Geklooi met inbrengen, doorlekken, back-up regelen. Maar ik dacht: dan struggle ik liever een beetje, dan dat ik nóg een berg plastic de wereld in slinger.”
Voor Birgit is de cup bovendien een statement. “Duurzaam menstrueren is politiek. Het gaat over toegang, over autonomie, over jezelf serieus nemen.” Volgens de geboren feminist, die zich vurig inzet voor vrouwengelijkheid en grensoverschrijdend gedrag, zouden we van menstruatieafval niet alleen een vrouwenprobleem moeten maken. “Dat is gewoon niet eerlijk. Het is een maatschappelijk probleem.”
Niet iedereen kan kiezen
Want wat als duurzame menstruatieproducten de norm waren? “Ik zit vanuit een privilege te praten, dat weet ik. Maar het zou niet zo mogen zijn dat alleen mensen met geld duurzaam kunnen menstrueren. Dat maakt menstruatie een ongelijkheidskwestie. En dáárom is het politiek.”
“Ik hoop dat we eindelijk eens afscheid nemen van het idee dat menstrueren vies en raar is. Alleen dan kunnen we als maatschappij duurzame alternatieven normaliseren.” Voor iedereen. Voor elke portemonnee. Voor alle baarmoeders.
Benieuwd welke duurzame alternatieven er zijn?




