Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

3 mei 2025

Gynaecoloog in opleiding UMCG over duurzame menstruatieproducten

Inmiddels is Thalia Reitsema (35) vier jaar bezig aan haar opleiding tot gynaecoloog bij het UMCG. Over twee jaar is ze afgestudeerd en officieel gynaecoloog. Dagelijks spreekt zij vrouwen en mensen met een baarmoeder over menstrueren en andere gynaecologische zaken.

Zoveel mensen menstrueren, zoveel mensen maken hetzelfde mee als jij.

Vanuit de spreekkamer op de polikliniek gynaecologie hoort ze af en toe iets over duurzame menstruatieproducten: “In de spreekkamer vraag ik vaak naar wat vrouwen gebruiken ten tijde van hun menstruatie, ook om in te kunnen schatten hoeveel bloed ze verliezen. Dan hoor ik steeds vaker terug dat ze duurzame menstruatieproducten gebruiken en dan noemen ze vaak dat ze nooit meer terug willen naar maandverband of tampons. Ik hoor daar wel positieve verhalen over.”

Zelf gebruikt ze een menstruatiecup: “Ik heb twee kinderen gekregen dus een tijdje niet gemenstrueerd, maar inmiddels gebruik ik een menstruatiecup. Een vriendin gaf mij ooit de tip, toen het nog niet zo bekend was en zij er erg enthousiast over was. Sindsdien gebruik ik de cup. Ik gebruik wel vaak een inlegkruisje voor de zekerheid, dat zou ik eigenlijk moeten vervangen voor menstruatieondergoed.”

Veel voordelen en één nadeel

De gynaecoloog in opleiding is vanuit haar werk veel bezig met duurzaamheid, zo heeft ze op de afdeling verloskunde een duurzaamheidsclub opgericht: “We kijken bijvoorbeeld naar het gebruik van materialen zoals handschoenen en matjes en of we dat kunnen verminderen.” Hiermee is de afgelopen periode al veel afval bespaard. Het gebruik van duurzame menstruatieproducten heeft datzelfde effect: “Het voordeel is in de eerste plaats natuurlijk het verminderen van afval. En ik denk dat het uiteindelijk ook veel goedkoper is om duurzame menstruatieproducten te gebruiken.” Je doet één keer een investering in een product en daar kun je vervolgens lang mee doen. “Op de lange termijn is het goedkoper dan het gebruiken van wegwerpproducten. Ik zie dus vooral heel veel voordelen.”

Het enige nadeel is dat je buitenshuis niet altijd een goede plek hebt om je te verschonen. “Zo zoek ik op mijn werk specifiek een toilet met daarin een wasbakje. Als die er niet is, leeg ik mijn cup in het toilet, maak ik hem schoon met een toiletpapiertje en spoel ik hem thuis even goed om. Maar of ik hem moet legen hangt ook maar net af van hoe heftig ik menstrueer. Een onderbroek kun je gewoon vervangen natuurlijk”.

“Voor vrouwen met veel bloedverlies zou ik een combinatie aanraden van een disc of een cup, met menstruatieondergoed voor extra zekerheid”

Gezondheid

Of er echt gezondheidsvoordelen zijn aan het gebruik van een duurzaam menstruatieproduct is nog niet echt bekend. Vanuit haar ervaring in de spreekkamer kan ze wel een paar voordelen noemen: “Ik hoor vaak van vrouwen die menstruatieondergoed dragen dat ze minder angst hebben om door te lekken. Daar is dus een stukje schaamte weggenomen”. Ook kan een wegwerpmaandverband gaan broeien en irriteren: “Menstruatieondergoed van katoen kan daarin klachten verlichten”.

Vrouwen die een spiraal dragen, moeten wel voorzichtig zijn met een cup. Thalia: “We weten dat er gevallen zijn dat de spiraal meekomt als je de cup eruit haalt”. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven zoals menstruatieondergoed of wasbaar maandverband.

Probeer het uit en praat erover

Advies voor het starten met duurzame menstruatieproducten heeft Thalia wel: “Ga in gesprek met anderen over menstruatie. Vraag eens wat voor producten ze gebruiken en probeer het uit, zo ondervind je het beste wat bij je past.”.

Praten over menstrueren is in 2025 nog steeds een taboe. Zo zegt Thalia: “Dat merk ik in de spreekkamer ook wel: vooral bij jonge vrouwen staat het schaamrood soms op de kaken als ik vragen stel over de menstruatie, de hoeveelheid bloedverlies of wat voor producten ze gebruiken. Aan de andere kant is er ook steeds meer openheid en waarderen vrouwen hun menstruatie”.

Benieuwd welk duurzaam product bij jouw menstruatie past? Doe de ComfortCheck.

3 mei 2025 Politiek in de badkamer - Birgit 3 mei 2025 Van taboe naar tool - Rosie 5 april 2025 Team cup for life - Anna 5 april 2025 Dansen op je cyclus - Grace 5 april 2025 Oerkracht in ondergoed - Maya Maria