Oerkracht in ondergoed - Maya Maria

Elke maand gooien we samen miljoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden weg. Netjes verpakt in een zakje of opgerold in een halve wc-rol en hup, de vuilverbranding in. Raar? Ja. Máár het hoeft niet. Deze vijf Groningers kiezen voor duurzame alternatieven en delen hun verhaal.
Als ik ongesteld ben, wil ik geen gedoe, maar comfort.
“Met het verliezen van mijn menstruatie verloor ik ook een stuk van mezelf; van mijn vrouwelijkheid”, vertelt de 24-jarige Maya. Zes jaar was ze ziek, zes jaar bleef haar ongesteldheid uit. “Waar ik me vroeger zo voor schaamde, dat miste ik nu.”
Maar met haar herstel herstelde ook de natuur zich en langzaam keerde haar menstruatie weer terug. “Ik denk dat daar, in die ziekteperiode, de oorsprong ligt van alles wat ik nu doe. Dáár ontstond de liefde voor mezelf, voor mijn lichaam, voor alles wat daarbij hoort. Ik moest het eerst verliezen, om het te kunnen waarderen.”
Je bent niet vies, je bent vrouw
Maya groeide op in een wereld waar ongesteld zijn vooral iets was om te verstoppen. “Je leert: dit is vies. Dit moet je verbergen.” En dus gebruikte ze tampons – “want dat hoort zo” – tot het begon te wringen. “Ik wilde zo graag ongesteld worden, en nu gebruikte ik iets om het juist te stoppen? Dat voelde zó tegenstrijdig.”
Ze begon te experimenteren. Liet het stromen. Ging naakt slapen. Verving tampons door menstruatieondergoed. “Dat kreeg ik van een vriendin, omdat ze per ongeluk de verkeerde maat had besteld. Ik vond het zó chill. Je voelt het nauwelijks, het is zacht, het ademt.” Wat begon als praktische keuze, werd een vorm van zelfliefde. “Als ik ongesteld ben, wil ik comfort. Geen gedoe, geen schaamte. Gewoon ruimte.”
Taboes doorbreken
Hoewel duurzame alternatieven al jaren op de markt zijn, blijven veel meiden en vrouwen vasthouden aan vertrouwde patronen. “Dat snap ik ook wel”, zegt Maya. “Ook ik heb nog regelmatig zo’n stemmetje in mijn hoofd die zegt dat ik niet zoveel moet delen, dat ik ‘gewoon’ moet doen of sterker nog: ‘moet voldoen’.”
Als artiest, onder de naam MAYA MARIA, opent ze in haar werk het gesprek over vrouwelijkheid, sensualiteit en alles wat daarbij komt kijken. “Ik vind het belangrijk om ook thema’s als kramp, hormonen of het hebben van een yoni bespreekbaar te maken. Juist omdat die dingen zo vaak worden verzwegen, terwijl ze zo menselijk zijn. We hoeven ons niet aan te passen aan het perfecte vrouw-zijn. Ik wil laten zien hoe rauw, mooi en menselijk we zijn. Ook als we bloeden.”
Probeer eens iets nieuws
“Laten we samen álle aspecten van mens-zijn normaliseren,” zegt de zangeres. “We creëren vaak een beeld van wat gepast is, en proberen daaraan te voldoen. Maar zo raak je juist vast. In verwachtingen, in systemen, in jezelf.”
Wat ze anderen wil meegeven? “Dat menstruatie niet iets is om je voor te schamen. En dat je meer mag vertrouwen op je lichaam. Misschien ken je nog niet alle manieren waarop het voor jou kan werken. Dus probeer eens iets nieuws. En als het niks is? Dan keer je gewoon terug. Ook dat is oké.”
Meer leren over je menstruatie en duurzame menstruatieproducten? Lees het interview met gynaecoloog Thalia.




