Dansen op je cyclus - Grace

Elke maand gooien we samen miljoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden weg. Netjes verpakt in een zakje of opgerold in een halve wc-rol en hup, de vuilverbranding in. Raar? Ja. Máár het hoeft niet. Deze vijf Groningers kiezen voor duurzame alternatieven en delen hun verhaal.
Mijn lichaam is mijn grootste goed, daar zorg ik goed voor
“Toen ik voor het eerst ongesteld werd, was ik vooral blij,” zegt de 26-jarige Grace. “Ik was wat later dan anderen, dus het voelde alsof ik eindelijk bij een nieuwe fase in mijn leven hoorde.” Ze begon met maandverband, stapte over op tampons – want dat ‘hoorde’ zo – en praatte er verder niet veel over. “Je deed gewoon wat iedereen deed.”
Dansend door je menstruatie
Pas vijf jaar geleden ontdekte Grace de menstruatiecup. Niet omdat ze er actief naar op zoek was, maar omdat ze het online voorbij zag komen. “In het begin vond ik het een beetje spannend: zou het lastig zijn, of messy? Maar toch bleef het knagen. Bij tampons maakte ik me steeds zorgen of ik ze wel vaak genoeg verwisselde. Het voelde niet helemaal oké.”
Uiteindelijk besloot ze het te proberen. “Het is even wennen, maar voor mij werkt het fantastisch. Ik voel het nauwelijks, kan ermee dansen en hoef me onderweg nergens zorgen over te maken.”
Van pushen naar verzachten
Als danser en dansdocent is Grace altijd bezig met haar lichaam. Jarenlang ging dat gepaard met ‘gewoon doorgaan’, ook als haar lijf eigenlijk iets anders vroeg. “Ik wist niks over mijn cyclus, over hormonen, over de impact op mijn energie. Tijdens mijn menstruatie was ik doodmoe, maar ik pushte door. Nu weet ik: ik mag verzachten. Dat is óók kracht.”
Minder afval, minder belasting
“Mijn lichaam is het belangrijkste wat ik heb. Daar wil ik niet iets instoppen dat eigenlijk tegen de natuur indruist.” Door goed te zorgen voor haar lichaam, zorgt ze indirect voor de wereld om haar heen. “En dat voelt goed”, knikt ze. Minder afval, minder belasting. Meer bewustzijn.”
Omarm het oncomfortabele
Als ‘t even kan, wil ze menstrueren en alles wat daarbij hoort gewoon maken. “Net zoals drinken en poepen, hoort menstruatie erbij. In mijn lessen zeg ik misschien niet letterlijk dat ik ongesteld ben, maar ik durf wél aan te geven dat ik me anders voel. Dat mag er zijn. We zijn immers allemaal maar gewoon mensen.”
Haar boodschap aan wie nog twijfelt: “Geef het een kans. Wees niet bang voor het oncomfortabele, maar probeer het gewoon. Misschien past het beter bij je dan je denkt.”
Benieuwd welk duurzaam alternatief bij jou past? Doe de Comfort Check!




