Team cup for life - Anna

Elke maand gooien we samen miljoenen tampons, inlegkruisjes en maandverbanden weg. Netjes verpakt in een zakje of opgerold in een halve wc-rol en hup, de vuilverbranding in. Raar? Ja. Máár het hoeft niet. Deze vijf Groningers kiezen voor duurzame alternatieven en delen hun verhaal.
Is er niet iets anders?
“Mijn moeder gaf me maandverband en tampons, gewoon wat zij ook kende,” vertelt de 31-jarige Anna. “Verder werd er niet veel over mijn eerste menstruatie gesproken.” Ze volgde wat haar moeder aanreikte en koos later, op advies van de huisarts, voor een spiraal. Zoals zoveel meiden. “Je dacht er niet echt over na.”
Pas na de bevalling van haar zoontje veranderde dat. “Ik werd vrij snel weer ongesteld en merkte dat tampons in de eerste maanden minder comfortabel zaten. Toen dacht ik: is er niet iets anders?”
Van sceptisch naar superfan
Een vriendin had het al vaker over de menstruatiecup gehad, maar Anna had het altijd afgewimpeld. “Ik vond het maar gedoe. En een beetje vies, denk ik ook.” Maar tijdens een saunabezoek – ongesteld en klaar met tampons – besloot ze: nu of nooit. “Ik las de gebruiksaanwijzing, keek een paar filmpjes en probeerde het gewoon. En serieus: ik was meteen verkocht.”
Inmiddels is ze de unofficial cup-ambassador. “Je hoeft het minder vaak te verwisselen, het zit comfortabeler, je hebt geen afval en het is goedkoper. Waarom doet niet iedereen dit?” Ik roep het echt van de daken hoor, als ik de kans krijg,” lacht ze. “Want dit is zó’n simpele switch met zo veel voordelen.”
Dichter bij jezelf
Hoewel duurzaamheid niet de hoofdreden was om over te stappen, speelt het nu wél mee. “En ik vind het fijn dat je méér contact hebt met je lichaam. Je bent bewuster van wat er gebeurt en maakt echt een connectie met je eigen lijf. Dat heb ik eerder nooit zo ervaren tijdens mijn menstruatie."
Dat bewustzijn over je lichaam – je eigen óf dat van een ander – wil Anna ook meegeven aan haar zoontje Jonas. “Menstruatie moet bij ons thuis geen geheim zijn. Hij mag weten wat het is, vragen stellen, erover praten. Zodat hij later niet schrikt als iemand zegt: ik ben ongesteld. Want het hoort erbij.”
Proberen is gratis (bijna dan)
Wat ze anderen wil meegeven? “Probeer het. Echt. Misschien is het niks voor je, dan ga je weer terug naar wat je gewend bent. Maar misschien werkt het perfect. Voor mij is het in elk geval zoveel comfortabeler. En als bonus: goedkoper én duurzamer. Dat is toch mooi meegenomen?”
Wil jij ook een duurzame stap zetten? Lees hier wat dit voor jóú betekent.




