Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Elly Bernard 17 april 2024

Duurzame dinsdag #9

Dinsdag 16 april 2024, de derde dinsdag van de maand en dus weer hoog tijd voor duurzame onderwerpen uit de gemeente. Deze keer niet met Aline Bus, maar met Elly Bernard. Lees hier welke toffe acties en duurzame nieuwtjes we deze maand met je willen delen.

Dinsdag 16 april 2024, de derde dinsdag van de maand en dus weer hoog tijd voor duurzame onderwerpen uit de gemeente. Deze keer niet met Aline Bus, maar met Elly Bernard. Lees hier welke toffe acties en duurzame nieuwtjes we deze maand met je willen delen.

Allereerst goed nieuws voor alle voortvarende tegelwippers in deze gemeente; de tegeltaxi van de gemeente Groningen rijdt weer! Vanaf vandaag rijdt ie, op alle dinsdagen tot en met juni, weer door verschillende wijken en dorpen. Heb je 20 of minder m2 tegels uit je tuin gehaald? Boek dan die tegeltaxi en jouw tegels worden gratis opgehaald . Wacht niet te lang want de ritjes zitten zomaar vol. We zijn enorm blij met alle Groningers die tegels uit hun tuin verruilen voor groen. Dat is goed voor de bloemetjes en bijtjes (en voor heel veel andere dieren). Bovendien zorgt groen in je tuin voor een betere afvoer van regenwater, minder hitte én meer plezier in je tuin. Dus meer groen, gewoon doen!
De planning en het aanmeldformulier voor de taxi vind je hier.

En als je dan toch zo lekker bezig bent in je tuin of op je balkon, denk dan ook eens aan het plaatsen van een regenton! Dat kan nu met maar liefst 25 euro korting. Het kan zomaar zijn dat we deze zomer opnieuw last krijgen van droogte (nu nog niet voor te stellen met al die regen...). Hoe fijn is het dan dat je geen leidingwater hoeft te gebruiken voor je plantjes. Wist je trouwens dat regenwater ook geweldig is om je ramen mee te wassen? Het bevat geen kalk en dat scheelt lelijke strepen op je raam!
Print de kortingsbon uit en schaf dus zo’n handige regenton aan. Sta je al in de winkel en ben je de bon vergeten? Geen probleem, ze liggen namelijk ook bij de deelnemende winkels. Die vind je overigens op de actiepagina waar ook de bon staat.

Van de tuin nu even weer naar je huis. Heb je het al voorbij zien komen in de krant of op onze socials? We hebben weer een inkoopactie voor je. Deze keer voor hybride warmtepompen. Hybride wat? Hybride warmtepompen! Deze werken samen met je CV-ketel om je huis te verwarmen. De ketel springt alleen nog aan als het nodig is, bij bijvoorbeeld erg koude dagen in de winter. En de CV blijft ook het warme water in huis regelen. Een hybride warmtepomp werkt vooral in een goed geïsoleerd huis en verwarmt zuiniger en gebruikt minder aardgas. En dat is goed voor je energierekening!

Wil je weten of een hybride warmtepomp ook interessant is voor jouw huis? Sluit dan donderdag 18 april aan bij onze online informatiebijeenkomst tussen half acht en half negen. Meld je nog snel aan. Je krijgt dan een link waarmee je kunt inloggen die avond. Zo kun je, gewoon vanuit je luie stoel, alles te weten komen over de mogelijkheden, kosten en voordelen van een hybride warmtepomp. Door gebruik te maken van de inkoopactie bespaar je jezelf tijd en moeite om van alles uit te zoeken.
Je kunt de bijeenkomst ook later terugkijken als je komende donderdag geen tijd hebt. Wij organiseren deze inkoopacties samen met het Regionaal Energieloket.

Een goed geïsoleerd huis, dat biedt heel veel voordelen, in zowel de zomer als de winter. En hoe sneller je aan de slag gaat, hoe eerder je profijt hebt van die voordelen. Er zijn subsidies om het isoleren van je huis (deels mee) te betalen en ook biedt de gemeente verduurzamingsleningen aan. Bovendien komt er veel geld naar Groningen zodat woningeigenaren nog sneller en meer stappen kunnen zetten als het over isoleren gaat. Overigens profiteren ook huurders van deze aanpak. En het goede nieuws voor als je nu of vorig jaar al het nodige hebt gedaan? De regeling gaat in per 25 april 2023 en dus kun je wellicht met terugwerkende kracht je kosten voor isolatie terug krijgen. Je leest er hier meer over.
Er wordt nog gewerkt aan de praktische uitvoering van deze subsidie dus we weten nog niet alles. Meer informatie of hulp nodig bij het verduurzamen van je huis? Vraag het aan de energieadviseur. Deze komt gratis bij jou langs en adviseert je over zowel de maatregelen die je kunt nemen als over hoe je dat kunt betalen.

Tot slot nog een leuk nieuwtje: de gemeente Groningen won vorige week de Gouden Wortel. Deze prijs in ‘De Week van de Schooltuin’ is een mooie opsteker voor de gemeente die zich al zo’n zeventig jaar inzet voor het belang van schooltuinieren. Lees hier waarom juist onze gemeente deze prijs dit jaar heeft gewonnen. En bekijk ook vooral ook even de prijswinnende vlog van meester Sjoerd van schooltuin Paddepoel.

Nou, tot zover voor deze 'duurzame (en natte…) dinsdag'. Kijk eens rustig rond op onze website voor nog veel meer inspiratie, stappenplannen en leuke acties voor een duurzamer leven. Of meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Tot de volgende keer!!

Luister hier de uitzending terug.

23 mei 2024 Nijestee en Straatboer ontstenen voortuinen in Vinkhuizen 22 mei 2024 Manifest Stop Ecocide ondertekend door de gemeente Groningen 15 mei 2024 Witgoedactie helpt 3.500 bewoners naar een lagere energierekening 15 mei 2024 ‘Maai mei niet’: meer bloemen en insecten 7 mei 2024 Tientallen activiteiten tijdens Week van de Biodiversiteit 1 mei 2024 Bewoners Pioenstraat vergroenen hun stoep 26 april 2024 Jongeren plaatsen bloemenmatten in Hoogkerk 25 april 2024 Fleur, kleur en biodiversiteit in Beijum 18 april 2024 Leer hoe je kinderkookworkshops geeft - meld je aan voor de training 18 april 2024 Maai Mei Niet 17 april 2024 Het is voorjaar: vergroen je huis en tuin en ontvang subsidie 17 april 2024 Basisschool Karrepad opent eigen Kookstudio