Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Gemeente Groningen 27 maart 2024

Bezuinig ook met hulp van de energiecoach

Maaike en Yannick krijgen tips over energiebesparing van de energiecoach.

Keukentafel gesprek

Aan de eettafel zitten Maaike en Yannick. Hun zoontje Olarie krijgt een boterham en beent even later op zijn loopfietsje door de woonkamer. Aan de andere kant van de tafel zit Karel, een van de energiecoaches van Duurzaam Groningen. Hij heeft zijn collega Jan meegenomen om kleine, energiebesparende maatregelen meteen uit te voeren.

Maaike en Yannick wonen sinds twee jaar in hun huis in Paddepoel. En met veel plezier. “Het is een gezellige buurt, we willen hier nog jaren blijven”, zegt Yannick. “Daarom lijkt het ons goed om te kijken wat we kunnen doen om energie te besparen”, vult Maaike aan.

Kleine maatregelen

“Vanuit de gang voelen we vaak tocht de woonkamer intrekken”, vertelt Yannick. Jan neemt meteen een kijkje en haalt wat spullen uit de klusbus. Als hij terugkomt begint hij met het plaatsen van tochtstrippen bij de voordeur. Ook monteert hij een borstel in de brievenbus. “Zo komt er een stuk minder tocht de hal in.”

Gedrag

Niet alleen maatregelen zoals tochtstrippen, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop helpen bij je besparing. Ook met je eigen gedrag kun je iets veranderen. “Er staat regelmatig vocht op de ramen”, zegt Maaike. Karel legt uit hoe dat komt: “Condens heeft te maken met hoge luchtvochtigheid. Wat je daar het beste tegen kunt doen is ventileren.” In de woning van Maaike en Yannick is geen mechanische ventilatie aanwezig, dus raadt Karel aan om zelf regelmatig ramen en deuren tegen elkaar open te zette

Rapport

In het rapport dat Karel een dag later opstuurt staan alle tips die hij gegeven heeft onder elkaar. Hij raadt bijvoorbeeld aan om een vochtmeter neer te zetten en het percentage onder de 60% te houden. Verder kunnen Maaike en Yannick de vloer van de meterkast afdichten om tocht tegen te gaan en moet de cv-ketel worden bijgevuld. Karel: “ Met dit soort kleine maatregelen kun je veel geld besparen.”

Wil je ook dat de energiecoach jou tips geeft over materialen en hoe je het beste kunt besparen? Klik dan hier!

11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya 19 februari 2024 Verrekte (nuttig die) dieren!