Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Antje van den Hoed 18 maart 2025

Hannah en haar buren maken de straat groener

Subsidies en regelingen

Terwijl Hannah een kop thee neerzet vertelt ze hoe ze zelf is begonnen met verduurzamen: “Het was nog helemaal niet hip en noodzakelijk, het was meer uit comfort. Later ben ik me er meer in gaan verdiepen. Ik houd de gemeentelijke regelingen en subsidies goed in de gaten via websites en ga vaak naar buurtbijeenkomsten. Hier in de wijk is er een groep Lewenborg Energie, waar ik bij de informatieavonden ben.”

“Als je vaker aanvragen voor subsidies en regelingen doet, word je er beter in. Als ik iets niet begrijp, dan pak ik gewoon de telefoon en bel ik met de organisatie om meer te weten te komen."

"Subsidies aanvragen is makkelijker dan je misschien denkt, dus laat je niet afschrikken."

Doe het samen

Hannah’s gouden tip voor iedereen die wil verduurzamen: doe het samen. “Voordat je offertes tekent of beslissingen neemt, oriënteer je zo breed mogelijk. Laat een specialist maar langskomen en zijn verhaal doen. Dat deed ik bijvoorbeeld met mijn zoektocht naar een airco. Ik nodigde mijn buren uit om erbij te zijn, zodat we samen konden luisteren en daarna napraten. Dat was heel fijn, want dan praat je onderling met mensen die je kent.”

Ook bij praktische zaken vraagt Hannah haar buurtgenoten om hulp. “Een paar huizen verderop woont iemand die handig is met papierwerk. Als ik vastloop bij een aanvraag, klop ik gewoon bij hem aan.”

Sedem op het dak en in de tuin

Niet alleen bij het uitzoeken en regelen van verduurzaming werken Hannah en haar buren samen, maar ook bij de uitvoering. “Met twee buren hebben we een sedumdak aangelegd. De leverancier bracht te veel sedum mee, dat we vervolgens in de tuin hebben gelegd. Nu heb ik een groene grasmat, maar zonder het gedoe van maaien!”

Voor het onderhoud delen ze ook handige spullen. “We hebben samen een grote ladder gekocht, zodat we af en toe het dak op kunnen. Ook delen we een kruiwagen en gebruiken we opgevangen regenwater voor het schoonmaken van de ramen.”

"Ik nodigde mijn buren uit om erbij te zijn, zodat we samen konden luisteren en daarna napraten."

Overgebleven sedem is in de tuin geplaatst.

Tegeltaxi

Hannah en haar buren maakten ook hun tuinen groener door tegels te vervangen door groen. “Toen ik mijn buren vertelde over de tegeltaxi, dachten ze eerst dat het om een echte taxi ging,” lacht ze. “Maar het is een gemeentelijke service die tegels ophaalt, zodat je makkelijker je tuin kunt vergroenen.”

Zelf haalde ze 36 vierkante meter tegels uit haar tuin. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk: meerdere buren deden mee, en samen maakten ze gebruik van de taxi. “Vanaf half april rijdt ‘ie weer, dus ik moedig iedereen aan om mee te doen!”

Energieadvies

Hannah heeft al veel duurzame stappen gezet: vloerisolatie, spouwmuurisolatie, voorzetramen, vloerverwarming, een groendak en meer. Toch was ze nog nieuwsgierig naar wat ze nog meer kon doen: ze meldde zich aan voor gratis energieadvies. “Ik meldde me via de website aan en kreeg een adviseur op bezoek. Dat gesprek was ontzettend prettig. Er werd echt gekeken naar mijn persoonlijke woonsituatie en ik kreeg nuttige tips om mijn huis nog energiezuiniger te maken. Ik raad het iedereen aan,” vertelt ze enthousiast.

Krijg ook energieadvies op maat. Let op: momenteel zijn er door drukte iets langere wachttijden.

25 juli 2024 Van gas naar het warmtenet: buurtbewoners Henk en Chris vertellen 27 maart 2024 Maaike en Yannick krijgen tips over energiebesparing van de energiecoach