Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Aline Bus 21 november 2023

Duurzame Dinsdag #6

Duurzame Dinsdag met Aline Bus van Duurzaam Groningen en OOG radio

Het is weer Duurzame Dinsdag. Het maandelijkse nieuws van Duurzaam Groningen voor je op een rijtje. Met deze maand:

  • Geef elkaar deze feestdagen een beetje gratis energie cadeau. Als je nu een gratis energiecoach aanvraagt, dan neemt de coach een cadeautje mee met daarin een bon voor een energiecoach een lekkernij. Daarmee kun jij weer iemand blij maken die ook energie wil besparen.
  • Doe mee aan onze inkoopactie zonnepanelen. Er zijn veel berichten in het nieuws over terugleverkosten. Dus als je je afvraagt of dit nog wel interessant is, dan is het antwoord ja. Nog steeds verdien je zonnepanelen binnen 7 jaar terug. En ze gaan zo'n 25 jaar mee. De inkoopactie heeft al een aanbieder geselecteerd, je hebt er dus geen gedoe of uitzoekwerk van.
  • Heb je al zonnepanelen, maar wil je wel verder met het energiezuinig maken van je woning. Kijk dan eens bij onze boekjes op bouwjaar woning. We leggen in 4 stappen uit hoe jij van het aardgas af kunt en hoe je dat kunt betalen.
  • Laatste kans om nog een regenton met € 25 korting te kopen! Deze actie geldt nog tot 1 december. Hol dus nog even snel naar een dichtstbijzijnde deelnemende winkel en haal er één op.
  • Bladeren oftewel bladgoud. Want in de zomer houden ze hitte tegen en vangen ze water op en in de winter zijn ze voeding voor de grond onder bomen en struiken. Soms leveren ze ook ellendige valpartijen op. Daarom ruimte de gemeente de bladeren op de weg op. Ook die op het gras want die verstikken het gras. De bladeren vallen tegelijk daarom begint de gemeente eerst op de grootste wegen en daarna de wijk in. Mensen die veel bladeren zien hoeven dat niet te melden, de bladeren zijn vanzelf aan de beurt. Heb je veel bladgoud in je tuin? Laat ze dan liggen onder struiken en planten. Dat scheelt weer werk. En gooi de rest in de groene container of in de ondergrondse afvalbak als je in de stad woont.
  • En tot slot: Groningen heeft er dit jaar 2 voetbalvelden aan groen bijgekregen. Inwoners hebben namelijk meer dan 126.000 tegels gewipt tijdens het NK tegelwippen. En dat komt goed uit want het najaar is namelijk het jaargetijde bij uitstek om planten in je tuin te zetten. Met najaar bedoelen we overigens de maanden september tot en met november.
4 december 2023 Johan de Wittstraat groener dan groen 1 december 2023 Bomengroep Grote Markt nu helemaal compleet 27 november 2023 Voor de echte mini-masterchefs 27 november 2023 De toekomst van voedsel: wat ligt er op ons bord? 16 november 2023 Proef met waterdoorlatende bestrating voor bomen Kobaltstraat 15 november 2023 Basisschoolleerlingen planten eerste bomen klimaatbos bij Roodehaan 13 november 2023 Nieuw: videoserie Bomen over Bomen 13 november 2023 B&W willen eigenaren grote percelen zelf regenwater laten opvangen 8 november 2023 De vergroende Nieuwe Sint Jansstraat zaterdag op tv 6 november 2023 Eerste boom van bomengroep Grote Markt geplant 31 oktober 2023 Gemeente ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners 31 oktober 2023 Natuurvriendelijk isoleren; wat is dat?