Makkelijker oud papier scheiden
Maar liefst de helft van ons papier belandt nu nog gewoon in de afvalbak en wordt verbrand. Dat is zonde van de energie en grondstoffen, want bijna alle papier kan worden gerecycled!
Makkelijker oud papier scheiden
-
1
Plakband, nietjes, vensterenveloppen, het mag allemaal in de papierbak.
Hetzelfde geld voor kranten, tijdschriften, boeken, verpakkingen en administratie. Kijk op de kaart waar in de buurt openbare papiercontainers staan (in ieder geval staan deze bij alle grotere winkelcentra).
-
2
Nat en vies papier kan niet in de papierbak.
Geen koffiefilters, hygiëne- en sanitairpapier (tissues, toiletpapier, keukendoekjes etc.), luiers, geplastificeerd papier (kan het papier niet worden gescheurd dan zit er vaak een plastic laagje op en mag het niet bij het oud papier), carbonpapier, foto’s en behangpapier (incl. vinylbehang), kartonnen verpakkingen voor vloeibaar wasmiddel of wasverzachter. Een gebruikte, met vet vervuilde pizzadoos mag ook niet bij het oud papier maar hoort bij het restafval. Dat geldt ook voor papier of karton met verf-, olie- of voedselresten. Download de scheidingswijzer via papierenkarton.nl.
-
3
Minder papieren afval met een Nee-Nee sticker.
Met een Nee-Nee of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer door de bus. Dat scheelt zo'n 1.800 folders per brievenbus per jaar. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Lees meer op milieucentraal.nl.
-
4
Oud papier wordt 10 keer per jaar opgehaald.
Minstens 10 keer per jaar wordt er in het grootste deel van de gemeente papier huis-aan-huis papier opgehaald. De exacte data zijn te vinden via de afvalwijzer. Extra tip: waarschuw je buren, bijv. via de buurtapp als de ophaaldag er weer aankomt!
-
5
Klein papier telt ook mee.
Ook kleine hoeveelheden papier kunnen worden gerecycled. Hang een klein papieren tasje in de (bij)keuken voor bijv. de papieren verpakkingen van theezakjes, papiersnippers en ander klein grut. Het tasje kan dan in één keer in de papiercontainer of aan de straat worden gezet bij huis-aan-huis inzameling.
Tip
Tip: Gooi boeken die je niet meer leest niet weg, maar doneer ze aan een tweedehandswinkel of weggeefkast.