Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe verduurzaam ik mijn interieur?

Naast een goed geïsoleerd huis met zonnepanelen of een warmtepomp, kun je ook op het gebied van interieur bewuste keuzes maken die een positieve impact hebben. Vraag je bij je interieur aankopen af waar ze vandaan komen, hoe lang ze meegaan en of ze te repareren of te recyclen zijn.

Waar let je op bij de aankoop van nieuw meubilair?

  1. Herkomst: Check de Nederlandse of, nog beter, Groningse meubelmakers en meubelmerken. Nederland staat bekend om zijn vakmanschap in interieur, ook wel Dutch Design genoemd. Door lokale producten te kopen bespaar je veel CO2 op vervoer!

  2. Materiaal: Kies voor hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn grondstoffen die weer aangroeien en daardoor steeds opnieuw kunnen worden gewonnen. Vlas en hennep zijn twee voorbeelden van Groningse hernieuwbare grondstoffen. Hier zijn al tafels en stoelen van verkrijgbaar.

  3. Constructie: De kwaliteit van frames, foam en de slijtvastheid van stof loopt sterk uiteen. Een goed meubel zakt minder snel door, slijt minder snel en heeft de mogelijkheid om onderdelen te vervangen. Kiezen voor kwaliteit lijkt soms duurder, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je langer van je meubels kunt genieten!

Tip: Nieuwe meubels? Let op de Martindale score. Hiermee kun je zien hoe slijtvast een stof is. Bij intensief woongebruik wordt een score van minimaal 20.000 aangeraden.

Wist je dat

Met de actie ‘Hout van hier’ zijn 117 Groningse boomstammen gratis weggegeven. Geïnteresseerde meubelmakers en anderen konden een boom aanvragen om het hout op een leuke manier terug te brengen in de buurt.

Hout van hier

Zo koop en onderhoudt je een duurzame vloer

Des te langer je met je vloer doet, des te beter. Vervang hem dus pas als het écht nodig is. Onderhoud hem goed met (eco) onderhoudsmiddelen en denk eens aan schuren, lakken of verven voor een nieuwe look.

Toch toe aan vervanging? Let hierop:

  1. Bij houten vloeren zijn de herkomst, de snelheid waarmee het hout groeit en een keurmerk erg belangrijk.

  2. Massief houten vloeren zijn qua productie milieuvriendelijker dan laminaat en parketvloeren. Ook zijn ze beter te recyclen en hebben ze een langere levensduur.

  3. Duurzaam verbouwde bamboe, kurk of linoleum zijn hernieuwbare grondstoffen en daarmee een goede keuze voor een vloer.

  4. Kies voor tweedehands. Gebruikte tapijten en parketvloeren zijn prima vloeren die niet afdoen aan de beleving.

  5. Perfecte vloer gevonden? Verleng de levensduur met een goede ondervloer. Probeer lijmen te voorkomen, zodat je de vloer bij een verhuizing kunt hergebruiken.

Tip: Vraag of je nieuwe leverancier de oude vloer mee kan nemen voor recycling van het materiaal. Tapijt-, linoleum- en pvc-leveranciers zijn hier vaak op ingericht.

Wist je dat

In september starten de opnames voor een nieuw woonprogramma op de lokale televisie. Speciaal voor Groningers die het thuis mooier en gezelliger willen maken, zonder dat het meteen tot een berg afval leidt. In juli hebben zich enkele tientallen kandidaten aangemeld voor zo’n duurzame make-over. Helemaal happy met je huis wordt uitgezonden op OOG tv, van 13 t/m 19 oktober.

Meer informatie