Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzamer winkelen met keurmerken

Keurmerken zijn er om jou te helpen de juiste keuze te maken tijdens het winkelen. Je herkent ze als kleine logo’s op de verpakkingen en labels van eten, kleding en bijvoorbeeld hout. Zo kun jij snel zien of een product goed is voor het milieu, dierenwelzijn of jouw gezondheid.

Waarom kiezen voor een keurmerk?

Door tijdens het winkelen op keurmerken te letten draag je bij aan een betere situatie voor mens, dier en milieu. Hoe? Nou, heel simpel. Goede keurmerken zijn onafhankelijk, deskundig en prikken door alle mooie marketing heen. Hoe meer vraag er is naar producten met keurmerken, hoe meer fabrikanten zonder keurmerk gestimuleerd worden om ook een keurmerk te krijgen. Zo komt er meer aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast helpen keurmerken jou om in de winkel eenvoudig het ‘goede’ product te kiezen.

Leuk die keurmerken, maar zijn ze te vertrouwen?

Er zijn meer dan 300 keurmerken, dat maakt het kiezen voor keurmerken niet altijd makkelijk. Hoe maak je de juiste keuze?

 1. Keurmerkenwijzer: Milieu Centraal heeft een keurmerkenwijzer opgesteld zodat jij eenvoudig kunt zien hoe betrouwbaar een keurmerk is. Gebruik de app tijdens het winkelen en maak het jezelf gemakkelijk!

 2. Topkeurmerken: voor de meest duurzame keuze in de supermarkt kies je voor producten met een topkeurmerk. Klik hier om te zien welke dat zijn.

 3. Keurmerk of bedrijfslogo: In tegenstelling tot keurmerken worden bedrijfslogo’s door leveranciers zelf ontwikkeld en niet altijd onafhankelijk gecontroleerd. Twijfel je of je met een keurmerk of bedrijfslogo te maken hebt? De keurmerkenwijzer geeft dit per logo duidelijk aan.

Wist je dat...

je milieu, mensen en dierenwelzijn helpt door actief te kiezen voor keurmerken? Hoe meer mensen op keurmerken letten, hoe beter de omstandigheden worden.

De keurmerkenwijzer

Keurmerken gebruiken, hoe doe je dat?

 • 1

  Begin voordat je gaat winkelen met wat onderzoek.

  Zoek uit op welke keurmerken je kunt letten in de productcategorie waar je naar zoekt. De keurmerkenwijzer helpt je hierbij.

 • 2

  Zoek tijdens het winkelen actief naar keurmerken.

  Bij voeding, schoonmaakmiddelen en veel andere producten staat het keurmerk op de verpakking. Bij kleding kun je ze vaak terugvinden op de waslabels of prijskaartjes.

 • 3

  Hulp nodig? Vraag verkopers naar de meest duurzame keuze.

  Door hier actief naar te vragen, hoef jij minder hard te zoeken en stimuleer je hen om bewuster te worden. Win win!

 • 4

  Koop je online? Zoek dan eens vanuit een keurmerk in plaats van op het product.

  Zoek dan eens vanuit een keurmerk in plaats van op het product.

Tip

Zelf geen zin om onderzoek te doen? ‘Good on you’ heeft veel grote kledingmerken onafhankelijk beoordeeld op duurzaamheid. Scheelt jou weer tijd.

Good on you

Kun je dan alleen nog maar producten kopen met een keurmerk?

Nee, dat zeker niet. Er zijn ook fabrikanten die bewust geen keurmerk aanvragen omdat ze het te duur vinden of omdat de eisen aan het keurmerk niet ambitieus genoeg zijn. Het blijft dus vooral belangrijk om zelf goed na te denken over je aankoop. Zie de keurmerken als handig hulpmiddel en koop waar mogelijk lokaal.