Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Hoe kies je voor duurzamer eten?

Wat wij eten heeft een flinke milieu-impact op de wereld. We geven je hieronder makkelijke tips en tricks om duurzamer te eten. En dan hebben we het niet alleen over het weglaten van vlees. Denk bijvoorbeeld ook aan Nederlandse, of nog beter, Groningse producten. De andere tips lees je hieronder!

(H)eerlijk eten, hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om zo duurzaam mogelijk te eten. Elke steentje, of in dit geval, hapje helpt. Met een aantal slimme tips en tricks inspireren we je graag.

Hoe verspil je minder eten?

1. Veel eten is voor niemand goed

Eet niet teveel. Het klinkt misschien als een open deur, maar door niet over te consumeren bespaar je eten. Zo verlaag je heel makkelijk je milieu-impact en een extra win: het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

2. Minder verspillen

Door je eten af te wegen, verspil je minder voedsel. Het voedingscentrum heeft een handige tabel met de hoeveelheid pasta, rijst, couscous of aardappelen per persoon. Toch eten over? Vries het in of bewaar het voor de volgende dag. Een ander idee is het delen met anderen (bijvoorbeeld via Facebook of een buren-app). Een mooi platform voor het delen van je maaltijden is Thuisgekookt.nl. Had jij hier al aan gedacht?

Tip

Het voedingscentrum heeft een handige pagina waarin ze ingaan op het koken met restjes.

Meer lezen

Hoe kies je voor duurzamere voeding?

3. Eet en drink onbewerkte voeding

Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding. Het maken van bewerkte voeding is veel belastender voor het milieu dan voeding wat niet bewerkt wordt. Voorbeelden van onbewerkte voeding zijn: aardappelen, groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten. Drink kraanwater en (groene of zwarte) thee, dat is een stuk minder belastend voor het milieu dan frisdrank of alcohol.

4. Kies lokaal en dichtbij

Hoe minder ver je voeding hoeft te reizen, hoe minder groot de impact op het milieu. Haal eens iets bij de [lokale] (doorlinken lokaal) boer bij jou om de hoek. Of kies voor producten van Nederlandse akkers zoals ui, wortel, rode biet, knolselderij, rode kool of boerenkool. Ook het eten van seizoensgroenten is duurzaam, die hoeven immers niet ver vervoerd te worden.

Tip

Ook supermarkten en bedrijven gaan steeds beter om met voedselverspilling. Via de app Too Good to Go kun je voedsel wat op datum is redden van de vuilcontainer.

Meer lezen

5. Eet minder dierlijke producten

Van al ons eten zorgt vlees voor de grootste milieubelasting. Koeien, varkens en kippen moeten namelijk ook eten. Voor 1 kilo vlees is 5 kilo plantaardige voeding nodig. Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen kun je het beste kiezen voor budgetvriendelijke peulvruchten, noten of vleesvervangers. Koeienmelk vervang je gemakkelijk door plantaardige melk zoals haver- of sojamelk. Wil je toch graag vlees eten? Kies dan voor kip, van alle vleessoorten heeft dit de laagste milieubelasting.

6. Let op keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken (link keurmerken), die laten zien of voeding duurzaam geteeld is. Een belangrijk keurmerk is: On the way to PlanetProof. Dit keurmerk heeft milieu als belangrijkste peiler. Let jij op keurmerken bij het kopen van je producten?

7. Kook energiezuinig

Houd tijdens het koken het deksel op de pan en gebruik een kleine pan. Je eten is sneller klaar en hoeft minder lang te koken, doordat de warmte in de pan blijft. Elektrisch koken is beter dan op gas. En eten verwarmen in de magnetron is helemaal energiezuinig.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk eens:

  • The Game Changer - topsporters verdrijven de mythe dat mensen dierlijke voeding nodig hebben om sterk te worden. Bekend topsporters volgen een plantaardig dieet tijdens hun weg naar de top.