8 tips voor het beter scheiden van glas
Door goed je glas te scheiden bespaar je heel veel grondstoffen. Glas is namelijk eindeloos recyclebaar. Lees hieronder hoe je het doet.
8 tips voor het beter scheiden van glas
-
1
Check het logo
Het glasbaklogo staat op het etiket van bijna alle glazen verpakkingen.
Zo kun je makkelijk controleren of de verpakking in de glasbak mag. Kun je geen logo vinden en twijfel je? Check het hier.
-
2
Schoonspoelen is niet nodig
Vind je glas scheiden teveel gedoe omdat je geen zin hebt om potjes schoon te maken? Is ook niet nodig. Als er nog wat restjes in potjes of flessen zitten is dat geen bezwaar. Een volle fles of pot wel graag 'schraapleeg' leegmaken in de restafvalbak of gft-container.
-
3
Deksels en kurken mogen er op blijven
De recyclers hebben de afgelopen decennia niet stil gezeten maar geïnvesteerd in steeds modernere sorteertechnieken om vervuiling uit het glas te halen. Deksels, doppen, etiketten en kurken kunnen makkelijk tussen het glas uit gehaald worden. Vind je het vies om potjes of flessen met nog een restje naar de glasbak te brengen? Laat dan de dop, kurk of deksel erop.
-
4
Lege medicijnflesjes en cosmeticaverpakkingen mogen ook
Medicijnen kunnen vallen onder Klein Chemisch Afval (KCA). Dit mag niet in het restafval of in de glasbak. Je ziet dit aan het speciale teken op de verpakking.
Breng flesjes en potjes waar nog medicijnen in zitten naar je apotheker of naar de milieustraat. Lege medicijnflesjes zijn welkom in de glasbak.
Cosmeticapotjes en –flesjes mogen ook gewoon in de glasbak. Wel graag zonder inhoud, al hoeven ze niet geheel schoon te zijn (zie tip 3).
-
5
Scheid je glas op kleur
Wit glas is schaarser dan bont (gekleurd) glas. Bovendien kun je van wit glas wel bont glas maken, maar van bont glas geen wit glas. Ongeveer 60% van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50% van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.
-
6
Vlakglas en spiegels naar afvalbrengstation
Spiegels en het meeste vlakglas (het glas dat in vensterruiten zit) is bewerkt om het reflecterend of sterker te maken. Dat soort glas verstoort de productie van nieuw verpakkingsglas, net als vuurvast glas en stenen kruiken en servies. Het hoort daarom bij het restafval. Vlakglas en spiegelglas mag worden ingeleverd op het afvalbrengstation.
-
7
Statiegeld is (nog) beter dan glas recyclen
Glas is eindeloos: je kunt het blijven recyclen. Het glas houdt zijn kwaliteit. Van 1.000 kilo gebruikt verpakkingsglas wordt 1.000 kilo nieuw glas gemaakt. Bij gebruik van nieuwe grondstoffen (zand, soda, kalk) levert 1.000 kilo grondstoffen slechts 800 kilo glas op, en bovendien moet er dan veel meer energie worden verbruikt.
Glas kan ook heel goed meerdere keren worden gebruikt. Koop daarom je bier bijvoorbeeld zoveel mogelijk in statiegeldglas, dat is nog duurzamer dan in recyclebaar glas.
Kijk op afvalscheidingswijzer.nl of duurzaamglas.nl voor meer informatie, bijvoorbeeld over het recyclingproces van glas, of lesmateriaal voor scholen.