Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Tweedehands winkelen doe je zo

In Groningen vind je steeds meer tweedehandse producten. Van kleding tot games, van boeken tot gereedschap. Zo bespaar je geld en geef je spullen een tweede leven.

‘Alles wat je nodig hebt is minder.’ Maar sommige dingen heb je gewoon nodig. Door stil te staan bij wat je koopt, maak je het verschil. Zo kun je duurzame keuzes maken als je nieuwe spullen koopt voor in huis of in je kledingkast. Maar ook tweedehands spullen zijn een hele goede keuze.

Waarom tweedehands?

  1. Tweedehands spullen zijn al gemaakt. Dit scheelt veel kostbare grondstoffen ten opzichte van nieuwe spullen.

  2. Ze zijn vaak al in de buurt. Veel nieuwe spullen gaan de halve wereld over. Dat kost veel brandstof en zorgt voor schadelijke uitstoot.

  3. Tenslotte ben je niet afhankelijk van de laatste trends. Je kunt zoeken naar spullen die precies passen bij jou smaak

Leuk, maar hoe dan?

Tweedehands biedt een duurzame kans, voor aankopen én verkopen. Er zijn steeds meer winkels waar je tweedehands producten kunt kopen en waar je jouw oude kleding, games en andere spullen kunt laten verkopen. Vaak krijg je tegoed terug. Dus opruimen - verdienen - kopen, en ondertussen ben je lekker duurzaam bezig! In Groningen vind je voor allerlei zaken wel een winkel waar je terechtkunt. Met één zoekopdracht en een fietstochtje geniet je van een duurzame aankoop.

Ook zonder geld is er veel tweedehands te krijgen. En dan gaat het niet alleen om online platforms waar je gratis stoep- en tuintegels vindt. Op steeds meer plekken in de stad staan boeken- en stekjeskasten waar je een boek of een plantje kunt ruilen. Naast ruilkasten zijn er ook weggeefkasten bij bijvoorbeeld buurtcentra of kinderdagverblijven, waar je iemand anders blij kunt maken met jouw overbodige spullen. Bekijk op de kaart de weggeefkast en kringloopwinkels bij jou in de buurt.

Weggeefkasten en kringloopwinkels in de buurt

Wist je dat...

je bij de Stadswerkplaats voor een dagdeel een bakfiets kunt huren. Handig voor als de kringloop er geen heeft en je je aankoop ook duurzaam wilt vervoeren.

Stadswerkplaats

Niet alles is beter tweedehands

  1. Oude apparaten zoals koelkasten en wasmachines verbruiken veel meer stroom dan nieuwe modellen. En nieuwe auto’s rijden vaak zuiniger en zorgen voor minder schadelijke uitstoot dan oudere. Iets om bij je aankoop goed te overwegen.

  2. Bedenk hoe vaak je iets nodig hebt. Gebruik je iets maar een enkele keer, zoals een schuurmachine of een hogedrukspuit, is het dan nodig om dit apparaat te kopen? Vraag eens rond in je eigen omgeving, leen iets van de gemeenschappelijke gereedschapkist van Handig in de Buurt of kijk op een app als Nextdoor of Peerby. Grote kans dat je er eentje kunt lenen van familie, vrienden of buren.