Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

9 tips voor het beter scheiden van textiel

Maar liefst tweederde van onze kleding belandt nu nog gewoon in de afvalbak en wordt verbrand. Dat is zonde van de energie en grondstoffen, want zo'n 93% van het textiel kan worden hergebruikt of gerecycled!

9 tips voor het beter scheiden van textiel

 • 1

  Kapot textiel mag ook

  Alle kleding mag in de textielcontainer of in een plastic zak (om aan de weg te zetten op een ophaaldatum), als het maar schoon en droog is. Ook beddengoed, handdoeken, theedoeken, gordijnen en knuffels mogen er in.

 • 2

  Vind een textielcontainer in de buurt

  Er zijn op verschillende plekken in de stad textielcontainers en inzamelplekken. Daar kan textiel ook in een gewone, gesloten plastic zak worden ingeleverd. Kijk waar de locaties van de inzamelpunten zijn.

 • 3

  Schoenen en sokken mogen ook

  Schoenen kunnen - per paar samengebonden - ook in de kledingzak of -container. Ook zwemkleding en accessoires als riemen, tassen, stropdassen, hoeden, petten, handschoenen en sjaals.

 • 4

  Nat en vies mag niet

  Natte en vieze kleren (bijvoorbeeld poetsdoeken) mogen niet in de container. Ook geen kleding met olie- en verfvlekken. Vieze en natte kleren mogen in de grijze vuilniszak of grijze container.

 • 5

  Kleding hoeft niet bruikbaar meer te zijn

  Soms staat er op een kledingcontainer dat er alleen bruikbare kleding in mag. Dat is een misverstand. Elke partij die kleding inzamelt, is verplicht om ook gebruikt en versleten textiel te sorteren. Daar wordt dan weer vloerbedekking of vulmateriaal voor autostoelen van gemaakt.

 • 6

  Winkels doen ook mee

  Gebruikte kleding kun je ook inleveren bij winkels als We Fashion, H&M en Jack & Jones.