Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Met een wadi vang je water op in je tuin

Wil je regenwater opvangen in je eigen tuin? Leg dan een wadi aan!

Een wadi is een verdiept deel of greppel in de tuin waar het regenwater van je dak - als je de regenpijp(en) afkoppelt van het riool - en tuin naar toe stroomt. Wadi staat voor Water Afvoer Door Infiltratie. Het is een makkelijke en redelijk goedkope manier om regenwater van je dak in je eigen tuin op te vangen.

In een wadi zakt regenwater langzaam weg in de bodem. Bij het aanleggen van een wadi is het belangrijk om te weten op welk type bodem je tuin ligt. Zandgrond en zanderige leem zijn het meest waterdoorlatend, maar kleigrond is nauwelijks waterdoorlatend.
Hoe groter je tuin, hoe meer ruimte je hebt voor een wadi. Is je tuin kleiner, dan zal de wadi dieper moeten worden om regenwater op te kunnen vangen. Twijfel je of je tuin groot genoeg is om al het regenwater te bergen? Schakel dan een deskundige in om je hierbij te ondersteunen.

Minder wateroverlast en verdroging
Een goed ontworpen wadi houdt regenwater vast en laat het de bodem instromen. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast verminderd, en ook verdroging tegengegaan. Daarom heeft de gemeente Groningen op verschillende plekken in de openbare ruimte ook wadi’s aangelegd.
Meer informatie over wadi’s? Dat lees je op de website van het Kennisportaal Klimaatadaptatie.

Overtollig regenwater stroomt uit de regenton over het grind in het terras.

Regenwater kan over het terras naar de wadi stromen.

Uiteindelijk komt het water in een laagte in de tuin - de wadi - waar het de grond kan intrekken.