Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Duurzaam

Door klimaatverandering vallen er vaker hevige regenbuien. Deze kunnen wateroverlast veroorzaken. Wij geven je tips om wateroverlast in je tuin of huis te voorkomen.

De gemeente en waterschappen hebben een belangrijke rol in het voorkomen van wateroverlast, maar kunnen dit niet alleen. Doordat buien intenser worden, kunnen we niet meer al het hemelwater opvangen in de openbare ruimte. Daarvoor is ook private ruimte nodig. 50 tot 70% van het oppervlak in het bebouwd gebied is namelijk privaat terrein. Daarom geven we onderstaande tips waarmee je zelf kan bijdragen aan het tegengaan van wateroverlast.

7 tips tegen wateroverlast

  • Tip 1

    Vervang stenen door groen

    In een versteende tuin kan regenwater na een hevige bui minder goed de grond intrekken. Dan vormen plassen. Door tegels of klinkers (deels) te vervangen door gras en planten zorg je dat het water beter weg kan stromen. En groen zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens hete dagen!
    Praktische tips voor het wippen:
    - Wrik de tegel los met een schep. De eerste is het moeilijkst, daarna is het zo gepiept.
    - Hergebruik de tegels voor bijvoorbeeld een plantenbak, breng ze naar een afvalbrengstation of laat ze ophalen door de tegeltaxi die in het voorjaar rijdt.
    - Graaf het zand minimaal 30 cm af – planten vinden zand niet fijn – en vervang dit door tuinaarde. Je kunt overtollig zand gebruiken om wat hoogte te maken in je tuin of geef het weg!
    - Nu kun je gras zaaien, planten erin zetten of bollen poten. En daarna genieten van je groene tuin!

    Een stappenplan om tegels te vervangen door groen vind je ook op de website van Milieu Centraal.

  • Tip 2

    Leg een geveltuin aan

    Heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin misschien iets voor je. Een strook groen langs de gevel kan gemakkelijk water opnemen en geeft een fleurig straatbeeld. Voor een geveltuin vervang je een aantal tegels door tuinaarde en planten. Lees hier hoe je een geveltuin aanlegt.
    Heb je helemaal geen tuin maar wel een balkon? Plaats dan plantenbakken. Zo creëer je meer groen op jouw balkon!

  • Tip 3

    Koppel de regenpijp af

    Wat ook helpt tegen wateroverlast is het afkoppelen van regenpijpen. Dit betekent dat het regenwater niet meer direct het riool instroomt, maar in je tuin of in een regenton. Het regenwater uit een ton is goed voor binnen- en buitenplanten, maar ook voor het streeploos wassen van de ramen of je auto. We hebben een kortingsbon voor regentonnen voor je.

  • Tip 4

    Leg een natuurlijke vijver aan

    Een natuurlijke tuinvijver zorgt voor de opvang van regenwater. Die kun je natuurlijk aanleggen als je tuin er groot genoeg voor is. Je kunt de vijver of zogenaamde wadi zo aanleggen dat die dient als overloop voor je regenton. Wanneer die vol is, kan het water de vijver vullen! Een natuurlijke tuinvijver heeft weinig onderhoud nodig, belast het milieu minimaal en is relatief goedkoop. Daarnaast biedt de vijver een prettige plek voor insecten, kikkers en padden. Milieu Centraal legt uit waar je rekening mee moet houden als je een tuinvijver wilt aanleggen.

  • Tip 5

    Gebruik waterdoorlatende verharding

    Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld voor een terras, tuinpaden of een oprit. Hier kun je voor waterdoorlatende verharding kiezen. Deze verharding helpt mee om wateroverlast in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor schelpen of schors. Die maken je tuin ook nog eens leuker en gezelliger!

  • Tip 6

    Vang regenwater onder de grond op

    Als je de tuin gaat renoveren kun je ervoor kiezen om infiltratiekratten aan te leggen. Deze kratten onder de grond vangen het regenwater op. De wateropslag geeft als het droog is het water weer af aan de omliggende grond.

  • Tip 7

    Leg een groen dak aan

    Op daken komt veel regenwater terecht. Door een groen dak aan te leggen, houd je dat water vast waardoor het niet direct het riool instroomt. Verder werkt een groen dak verkoelend in de zomer. Het kan wel een paar graden schelen in huis. Bovendien zetten de plantjes CO₂ om in zuurstof, nóg een positief punt van een groen dak! Je kunt klimaatsubsidie van de gemeente aanvragen voor de aanleg van een groen dak.