Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Leg waterdoorlatende verharding aan

Waterdoorlatende verharding, de naam zegt het al, laat regenwater gemakkelijker in de bodem trekken. En gaat zo wateroverlast tegen. Er zijn wel acht verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Wil jij iets doen aan wateroverlast in je tuin, maar heb je niet genoeg ruimte voor een wadi of een groenere tuin? Dan zijn er ook verschillende opties voor waterdoorlatende verharding. Verharding die water wél laat infiltreren in de bodem. Kleine buien kunnen bij al deze type verhardingen zonder veel problemen direct in de bodem infiltreren. Hieronder acht opties:

Waterdoorlatende opties

  • Optie 1

    Grind, steenslag of split

    Dit zijn onderhoudsvriendelijke en relatief goedkope opties. Je kunt dit soort verharding gebruiken voor paden, terrassen en de oprit. Om de oppervlakte egaal te houden kun je speciale matten gebruiken. Deze producten laten regenwater goed door, maar werken weinig verkoelend. Meer tips over het vergroenen van je oprit? Tips hierover hebben we hier beschreven.

  • Optie 2

    Schelpen

    Schelpen geven een ander uiterlijk aan de tuin. Qua prijs zit het tussen grind en natuurproducten als boomschors in. Schelpen zijn geschikt voor bijvoorbeeld tuinpaden en laten veel regenwater door.

  • Optie 3

    Olivijn

    Olivijn is een bijzondere steensoort die CO2 uit de lucht haalt en opslaat! Hoe fijner het wordt gemalen, hoe groter de werking.

  • Optie 4

    Boomschors of andere natuurproducten

    Deze opties zijn milieuvriendelijk en hebben een natuurlijke uitstraling. Ze warmen minder op dan de stenige varianten van waterdoorlatende verharding. Een nadeel is dat deze producten bijna jaarlijks moeten worden aangevuld, omdat ze langzaamaan vergaan. Deze producten zijn goed te gebruiken voor bijvoorbeeld (moes)tuinpaden.

  • Optie 5

    Gras

    Voor tuinpaden kan gras een mooi alternatief zijn. Het geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Naast waterdoorlatend is gras ook verkoelend én is het veel beter voor de biodiversiteit dan bijvoorbeeld grind. Gras is een goedkope optie, maar vergt wel wat onderhoud.

  • Optie 6

    Andere bodembedekkers

    NOptaast gras zijn er ook andere bodembedekkers die geschikt zijn voor paadjes in je tuin. Veel van deze soorten dragen bij aan de biodiversiteit. Voorbeelden zijn (kruip)tijm (wat je ook nog in de keuken kunt gebruiken!), priemvetmuur, loopkamille en het stekelnootje. Dit is vooral geschikt op paden, of delen van paden, die je minder vaak gebruikt.

  • Optie 7

    Stapstenen

    Vooral voor tuinpaden zijn stapstenen een goede optie. Tussen de stenen kun je gras of ander groen laten groeien. Of je kunt kiezen voor bijvoorbeeld grind of schelpen. Als je kiest voor groen tussen de stenen, warmt je tuin in de zomer ook nog minder op.

  • Optie 8

    Tegels in open verband

    Door tegels te leggen met ruimte ertussen, kan het regenwater goed de grond in zakken. Je kunt hier gewone klinkers voor gebruiken of bijvoorbeeld siertegels in een leuk motief. In de ruimte tussen de tegels kun je gras of een andere bodembedekker planten.

Dit is open verharding. Zo kan regenwater gemakkelijk infiltreren in de bodem. Foto (ook bovenstaande illustratie): Atelier GROENBLAUW.