Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Door Paul Loonstra 30 maart 2023

West-Indische buurt: nieuwe riolering en meer divers groen

Deze week is begonnen met het vervangen van de riolering in de West-Indische buurt. De gemeente Groningen grijpt het project aan om tegelijkertijd meer verschillende soorten groen in de straten aan te brengen en wadi’s - groene greppels - aan te leggen. Groen is belangrijk voor klimaatadaptatie omdat het verkoelend werkt en wateroverlast vermindert.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gaf donderdagmiddag het startsein: “De verouderde riolering in de West-Indische buurt moet worden vervangen om weer goed kunnen te functioneren voor de komende 50 jaar. Daarbij zien we kansen om de wijk ook voor te bereiden op het veranderende klimaat. Door rioolsanering en klimaatadaptatie in één project te combineren scheelt dit overlast voor de buurt.”

Participatie
Adviesbureau Procap is op verzoek van de gemeente in 2020 een participatietraject gestart waarin wijkbewoners konden meedenken over de geplande werkzaamheden en het ontwerp van het project. Hierbij is ook woningcorporatie Lefier aangehaakt en ambassadeurs, actieve wijkbewoners, uit de West-Indische buurt. Omwonenden hebben meegedacht via onder andere een enquête, tijdens buurttafels en bewonersbijeenkomsten.

Wensen bewoners
Samen met bewoners is het planontwerp verbeterd. Op verzoek komen er twee omheinde hondenspeelvelden en een grotere diversiteit aan planten. Dit bevordert tevens de biodiversiteit. Op het Soendaplein worden stenen in parkeerstroken vervangen door zogenaamd grasbeton en maakt een strook asfalt plaats voor gras, kruiden, bloemen, hagen en bomen. Regenwater wordt afgekoppeld van het riool. Dat stroomt straks vertraagd naar 21 wadi’s. Bij extreme regenval is overloop naar het Van Starkenborghkanaal en de vijver bij de Soendastraat mogelijk. De wens van de wijk voor extra fietsenstallingen en twee tijdelijke busdrempels op de Oosterhamriklaan wordt ook ingewilligd.

Het afgelopen jaar is al een deel van de riolering zonder te graven gerenoveerd. Nu start het vervangen van de riolering en de aansluitingen naar de woningen. De gefaseerde werkzaamheden duren tot de zomer van 2024.

Tuin klimaatadaptief
Je kunt je eigen tuin ook klimaatvriendelijk maken. Kijk daarvoor op deze pagina.

De starthandeling door wethouder Mirjam Wijnja en buurtbewoner Sibo Gremmer.
11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya