Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

7 november 2022

Samen Koken in Groningen: Simpel, Lekker en Makkelijk

Het kookboek Samen Koken in Groningen is gelanceerd! Tijdens het Let’s Gro festival op 4 november 2022, werd het boek officieel gepresenteerd. Dit werd groots gevierd in het Forum. De makers van het boek vertelden hoe het idee tot stand is gekomen en overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Kirsten de Wrede.

Het kookboek is in de gemeente Westerkwartier ontstaan. Fernande Riemens, co-auteur van het kookboek vertelde dat ze samen met de Voedselbank Westerkwartier aan de slag is gegaan om recepten voor dit boek te maken, op basis van de producten die vaak in de kratten van de voedselbank zitten. Fernande heeft met verschillende klanten van de voedselbank gekookt en ideeën opgedaan die het boek gevormd hebben. Het originele boek Samen Koken in Westerkwartier was een groot succes en is om die reden door de gemeente Groningen en door nog 8 andere gemeentes in de provincie heruitgegeven.

Het idee van het kookboek is om mensen te helpen om iets lekkers en gezond op tafel te zetten en om koken leuk te maken. Ook zijn de recepten goed leesbaar voor iedereen, het Taalhuis heeft namelijk meegelezen en ervoor gezorgd dat de teksten ook toegankelijk zijn voor mensen die laaggeletterd zijn. Het is een prachtig instrument om mensen te helpen om gezonde, duurzame en goedkope maaltijden te maken. Via het Food Trails project van de gemeente zal het kookboek verspreid worden bij de verschillende initiatieven in de stad waar gekookt wordt. Denk aan wijkcentra, buurthuizen en scholen. Ook zullen er in het nieuwe jaar samen met de Voedselbank Groningen activiteiten met het kookboek georganiseerd worden.

Naast de lancering van het boek verzorgden studenten van het Noorderpoort College verschillende plantaardige hapjes tijdens het event. Zo kon het publiek ‘het nieuwe eten' proeven. Daarnaast hadden de studenten van de opleiding Food, Life en Innovation van het MBO Terra vier stands waar ze voorlichting gaven over thema’s zoals Good mood food, Positieve gezondheid, Eetwissels, Grow your own meal. Deze studenten hebben veel kennis en tips tijdens hun opleiding opgedaan om te helpen met het maken van gezonde keuzes. Al met al was het een mooi feestje met heerlijke gezonde hapjes en nieuwe inzichten om ons voedsel systeem te verbeteren.

Voor wie zelf aan de slag wil kan het kookboek kopen voor €5,-. Het betalen en afhalen kan bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, Kreupelstraat 1. Stadjerspashouders ontvangen €2,50 korting. Klik hier voor meer informatie. De opbrengst van de verkoop van de kookboeken wordt gebruikt om initiatieven in de gemeente rondom voedsel en koken te ondersteunen.

Dit project is onderdeel van Food Trails een Europees Project waar de Gemeente Groningen onderdeel van is samen met 10 andere Europese steden. Met dit project streeft de gemeente ernaar om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken voor iedereen. Lees hier meer over Food Trails.

De foto's zijn gemaakt door Minke Schepers van het MBO Terra.

30 november 2022 Verticaal vergroenen in de Oosterpoort 28 november 2022 Forse korting op jonge boompjes 28 november 2022 Fusili feest voor winnaars Schoolkantine Challenge 23 november 2022 Dit jaar veel tegels gewipt in Groningen, doe je ook mee? 11 november 2022 Prijsplafond op energie voor alle huishoudens en kleinverbruikers 10 november 2022 Voor iedere tuin een boom 1 november 2022 Vrijwilligers maken Hoogkerk groener 19 oktober 2022 Het najaar is het vergeten plantseizoen 19 oktober 2022 Inwoners vergroenen tuinen in Vinkhuizen en organiseren groene markt in Helpman 10 oktober 2022 Drukbezochte duurzame huizendag helpt bewoners op weg bij besparen in huis 10 oktober 2022 Boek nu gratis een energiecoach! 4 oktober 2022 Vergroening Hoornse Meer is een voorbeeldproject