Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

7 november 2022

Samen Koken in Groningen: Simpel, Lekker en Makkelijk

Het kookboek Samen Koken in Groningen is gelanceerd! Tijdens het Let’s Gro festival op 4 november 2022, werd het boek officieel gepresenteerd. Dit werd groots gevierd in het Forum. De makers van het boek vertelden hoe het idee tot stand is gekomen en overhandigden het eerste exemplaar aan wethouder Kirsten de Wrede.

Het kookboek is in de gemeente Westerkwartier ontstaan. Fernande Riemens, co-auteur van het kookboek vertelde dat ze samen met de Voedselbank Westerkwartier aan de slag is gegaan om recepten voor dit boek te maken, op basis van de producten die vaak in de kratten van de voedselbank zitten. Fernande heeft met verschillende klanten van de voedselbank gekookt en ideeën opgedaan die het boek gevormd hebben. Het originele boek Samen Koken in Westerkwartier was een groot succes en is om die reden door de gemeente Groningen en door nog 8 andere gemeentes in de provincie heruitgegeven.

Het idee van het kookboek is om mensen te helpen om iets lekkers en gezond op tafel te zetten en om koken leuk te maken. Ook zijn de recepten goed leesbaar voor iedereen, het Taalhuis heeft namelijk meegelezen en ervoor gezorgd dat de teksten ook toegankelijk zijn voor mensen die laaggeletterd zijn. Het is een prachtig instrument om mensen te helpen om gezonde, duurzame en goedkope maaltijden te maken. Via het Food Trails project van de gemeente zal het kookboek verspreid worden bij de verschillende initiatieven in de stad waar gekookt wordt. Denk aan wijkcentra, buurthuizen en scholen. Ook zullen er in het nieuwe jaar samen met de Voedselbank Groningen activiteiten met het kookboek georganiseerd worden.

Klik hier om te zien waar (gratis) kookworkshops zijn aan de hand van het kookboek.

Naast de lancering van het boek verzorgden studenten van het Noorderpoort College verschillende plantaardige hapjes tijdens het event. Zo kon het publiek ‘het nieuwe eten' proeven. Daarnaast hadden de studenten van de opleiding Food, Life en Innovation van het MBO Terra vier stands waar ze voorlichting gaven over thema’s zoals Good mood food, Positieve gezondheid, Eetwissels, Grow your own meal. Deze studenten hebben veel kennis en tips tijdens hun opleiding opgedaan om te helpen met het maken van gezonde keuzes. Al met al was het een mooi feestje met heerlijke gezonde hapjes en nieuwe inzichten om ons voedsel systeem te verbeteren.

Dit project is onderdeel van Food Trails een Europees Project waar de Gemeente Groningen onderdeel van is samen met 10 andere Europese steden. Met dit project streeft de gemeente ernaar om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken voor iedereen. Lees hier meer over Food Trails.

De foto's zijn gemaakt door Minke Schepers van het MBO Terra.

11 april 2024 Gratis Tegeltaxi rijdt weer vanaf 16 april 11 april 2024 Afkoelen tijdens hittegolven in Vinkhuizen en Hoogkerk 3 april 2024 25 euro korting op een regenton 28 maart 2024 Inkoopactie hybride warmtepompen 27 maart 2024 De Gouden Wortel Nominatie 27 maart 2024 Bezuinig ook met hulp van de energiecoach 22 maart 2024 Groener Groningen door NK Tegelwippen 11 maart 2024 Moesstraat samen in actie voor een groenere buurt 6 maart 2024 Goed nieuws! Extra subsidie voor Groningers die willen isoleren 6 maart 2024 Groningers kunnen nu zelf een fleurige geveltuin aanleggen 27 februari 2024 Geef de vogels in je tuin onderdak 19 februari 2024 Help mee aan het afstudeeronderzoek van Surya